Reclamă

Uzinele Uralvagonzavod au dezvăluit recent drona Berdiș, un vehicul aerian fără pilot cu multiple funcționalități. Aceasta este capabilă să funcționeze ca lansator de grenade, să transporte mărfuri, să efectueze misiuni de recunoaștere și să acționeze ca un aruncător de flăcări. Conform directorului general al uzinei, Vladimir Tkaciuk, UAV-ul este destinat să sprijine trupele de asalt aerian, având posibilitatea de a folosi arme precum aruncătorul de flăcări Shmel sau lansatorul de grenade RPG-30 Hook.

Berdiș este, de asemenea, capabil să lanseze mine antitanc și antipersonal, fiind extrem de important pentru aprovizionarea trupelor de asalt amfibiu datorită capacității sale de a transporta încărcături de până la 20 kg pe distanțe de până la 25 km. „Acesta are un design modular, care permite adaptarea sa la diverse roluri de luptă, inclusiv amplasarea de mine antipersonal”, a precizat Tkaciuk.

Cu toate acestea, directoul Uralvagonzavod nu a dezvăluit informații suplimentare cu privire la specificațiile tehnice complete ale dronei Berdiș. Astfel, detalii legate de viteza maximă, altitudinea de zbor sau durata de funcționare autonomă rămân necunoscute. De asemenea, lipsesc informații despre precizia sistemelor de control ale dronei, care sunt critice pentru efectuarea loviturilor de precizie.

În plus, costurile de dezvoltare și producție ale Berdiș nu au fost încă publicate. Este de menționat că prețul unor astfel de sisteme fără pilot reprezintă un aspect crucial pentru bugetele naționale de apărare, iar prețuri ridicate pot influența cantitățile achiziționate sau alegerea unor alternative mai economice.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro