Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au decis să ceară finanțare din partea Uniunii Europene pentru a construi buncăre, bariere, linii de aprovizionare și depozite militare de-a lungul frontierelor lor cu Rusia și Belarus. Acest acord a fost atins în cadrul unei reuniuni desfășurate în Daugavpils, Letonia, la care au participat miniștrii apărării din aceste țări.
Inițiativa vine după ce, la începutul anului, statele baltice au dezvăluit planurile pentru linia de apărare baltică, iar Polonia a anunțat ulterior proiectul Scutul estic. Scopul acestor acțiuni este consolidarea frontierelor lor față de regiunea Kaliningrad a Rusiei și Belarus.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a subliniat importanța barierelor fizice chiar și în contextul unui război tehnologic avansat, declară miniștrii apărării baltici și polonezi. Aceștia au menționat creșterea amenințărilor externe la frontiera lor comună și au subliniat prioritatea întăririi frontierelor cu Rusia și Belarus, reafirmând angajamentul față de apărarea teritoriului NATO.
„Necesitatea unei linii de apărare decurge din situația de securitate și sprijină noul concept de apărare avansată al NATO”, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, menționând importanța coordonării activităților cu Polonia. „În același timp, consolidează securitatea Uniunii Europene și apărarea militară a frontierelor sale, motiv pentru care vedem clar că Uniunea Europeană ar putea, de asemenea, să sprijine financiar proiectul”, a adăugat el.
Realizarea liniei de apărare baltice în Estonia va fi implementată în trei etape. Primele două etape prevăd construirea a 40 de puncte de sprijin și 12 zone de depozitare cu infrastructură completă, iar în ultima etapă, se vor adăuga încă opt puncte de sprijin. Aceste structuri defensive sunt în conformitate cu acordurile stabilite la summitul NATO de la Madrid, care accentuează necesitatea apărării aliaților de la primul metru, potrivit noilor planuri de apărare regională.