Reclamă

Cel puțin două avioane de luptă ucrainene F-16 ar fi fost ținta unei ambuscade în timp ce încercau să decoleze de pe aeroportul Starokostiantiniv din vestul Ucrainei, într-un atac presupus executat de un interceptor supersonic rus Mikoyan MiG-31, conform unor rapoarte din presa rusă.

Aceste informații datează din 26 septembrie și se referă la un recent atac rusesc asupra acestui aeroport. Cu toate acestea, raportul zilnic al Ministerului rus al Apărării pentru 26 septembrie nu menționează un astfel de incident. Majoritatea surselor mass-media ruse se bazează pe canalul Telegram Voenno Delo, care nu a furnizat detalii suplimentare despre atac.

Voenno Delo a declarat: „Pe aeroportul Starokostiantiniv, două avioane de luptă F-16 donate de Olanda au fost lovite în timp ce încercau să decoleze. De asemenea, la baza aeriană se aflau Su-24. Lovitura a fost efectuată printr-o ambuscadă aeriană a patru MiG-31K ale forțelor aeriene ruse”.

Potrivit resursei ruse Top War, au apărut informații despre o alertă aeriană deasupra țării în jurul orei 10:00, ora Moscovei, din cauza decolării unui MiG-31K rusesc care purta rachete hipersonice „Kinzhal”. De asemenea, sursele lor menționează explozii la aeroportul Starokostiantiniv din regiunea Khmelnitski și în Kiev.

În jurul orei 11:00, s-a declarat o nouă alertă aeriană, observatorii notând alte explozii în apropierea aceluiași aeroport militar. Canalele locale Telegram au raportat explozii și în Kiev. Forțele aeriene ucrainene au confirmat că Ucraina a fost ținta unor rachete hipersonice.

Într-un alt raport neconfirmat, revista Military Watch susține că un atac asupra unei baze aeriene din Ucraina ar fi dus la distrugerea a patru avioane de luptă F-16 recent livrate. Informația a fost completată de surse rusești care afirmă că rachetele balistice Kinzhal au vizat un aerodrom din Starokonstantiniv.

Cu toate acestea, aviația rusă continuă să vizeze cu prioritate diverse baze militare aeriene ucrainene, unde se presupune că s-ar ascunde aparate F-16. Alte surse nu au confirmat încă informațiile privind avioanele de luptă F-16 afectate de atac.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro