Reclamă

Kremlinul a transmis că modificări importante la doctrina nucleară a Rusiei sunt iminente, documentele relevante fiind în curs de actualizare pentru a defini circumstanțele în care Rusia ar putea folosi arme nucleare. Această informație, raportată de Reuters, a subliniat schimbări semnificative în strategia de apărare a Moscovei.

Președintele Vladimir Putin a avertizat miercuri statele occidentale că, în conformitate cu noile amendamente propuse, Rusia ar putea recurge la arme nucleare dacă va fi atacată cu rachete convenționale. În plus, Putin a accentuat că orice atac asupra Rusiei susținut de o putere nucleară ar putea fi considerat de Moscova drept un act ostil comun.

Aceste schimbări au fost interpretate în mai multe cercuri diplomatice ca o încercare a lui Putin de a stabili o ‘linie roșie’ pentru Statele Unite și aliații săi, precizând că Rusia ar putea răspunde cu arme nucleare în cazul unor atacuri profunde venite din partea Ucrainei, alimentate de rachete occidentale cu rază lungă de acțiune.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a confirmat într-un interviu pentru televiziunea de stat, că ‘amendamentele au fost pregătite și vor fi acum oficializate’. Potrivit lui Peskov, actualizarea doctrinară a fost necesară din cauza tensiunilor internaționale, proximității tot mai mari a infrastructurii NATO de granițele Rusiei, precum și a implicării crescânde a puterilor nucleare occidentale în conflictul din Ucraina, de partea Kievului.

Aceste evoluții marchează un punct important în politica de securitate a Rusiei și ridică teme esențiale în contextul geopolitic actual. Fiecare element al doctrinei va trebui analizat îndeaproape, având în vedere implicațiile sale pentru securitatea regională și globală.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro