Reclamă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat mobilizarea tuturor echipelor pentru a interveni cu saci pentru protecție în zonele aflate sub avertizare de Cod Roșu, precum și asigurarea rezervelor pentru atenuarea debitelor și viiturilor în acumulări, conform unui comunicat citat de Agerpres.

Astăzi dimineață, Comitetul ministerial pentru situații de urgență (CMSU) a fost convocat de către ministru din cauza condițiilor hidrometeorologice actuale și prognozelor meteorologice pentru următoarele 48 de ore. Este deja a treia zi consecutivă de convocare a CMSU, ținând cont de actualizările zilnice ale avertizărilor de Cod Portocaliu din sudul și estul țării și Cod Roșu în județul Galați.

„Fenomenele meteorologice care se manifestă cu precădere astăzi și mâine în țara noastră trebuie monitorizate în permanență, mai ales că ploile deja au început să se intensifice și vor exista depășiri de cote de inundație. Trebuie să ne asigurăm că există rezerve de atenuare a debitelor și viiturilor în acumulări, iar în zonele care sunt sub incidența avertizării de Cod Roșu toate echipele trebuie să fie mobilizate și să intervină cu saci pentru protecție”, a declarat Mircea Fechet.

În același timp, pe majoritatea afluenților cu coduri galbene și portocalii există acumulări ale ANAR și Hidroelectrica pregătite să gestioneze volumul de viitură, iar personalul de exploatare al acestora este deja mobilizat. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat evacuarea persoanelor din zonele vulnerabile la inundații din județul Galați.

Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad și Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați vor distribui în zonele afectate circa 2.000 de saci și autobasculante cu nisip, iar cu ajutorul Inspectoratului pentru Situații de Urgență și a forțelor suport se vor realiza protecții locale pentru casele afectate de ultimele inundații din zona Galați.

Schimbul continuu de informații dintre echipele ANAR aflate pe teren este esențial pentru a permite intervenții rapide în regiunile cu probleme.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro