Reclamă

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) din Galați a decis duminică evacuarea tuturor persoanelor care locuiesc pe albiile râurilor și în zonele cu risc de inundații. Măsura vine pe fondul avertizărilor de Cod Portocaliu și Cod Roșu de ploi și inundații, ce urmează să intre în vigoare în intervalul duminică ora 20:00 până luni ora 9:00.

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a declarat: „De ieri ne-am întâlnit în cadrul ședințelor de CJSU și am luat inițial hotărârea să dispunem evacuarea tuturor persoanelor vulnerabile, care nu se pot autoevacua, însă având în vedere că acum avertizările sunt în sensul în care vom intra sub cod roșu, am luat hotărârea ca astăzi să se evacueze toate persoanele care au locuință pe albiile râurilor, cât și în zonele cu risc ridicat de inundații. Și până la orele 7:00, cel târziu orele 18:00, toată lumea va trebui să fie evacuată, din păcate.”

Intervenția pompierilor gălățeni a început sâmbătă prin mobilizarea în teren pentru discuții cu autoritățile locale și informarea cetățenilor. În urma acestor acțiuni, s-au identificat persoanele vulnerabile care vor fi relocate în locuri sigure. Autoritățile au pregătit spații de relocare, inclusiv în containere pregătite pe un platou betonat.

Primarul comunei Pechea, Mihai Măncilă, a precizat: „Noi avem pregătit într-un loc bine ferit de inundații, pe un platou betonat, circa 100 de containere, 100 de module, unde putem să îi cazăm pe cei care, dacă se întâmplă să fie iarăși inundații, ca să părăsească locuința.”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență, împreună cu reprezentanții autorităților locale, vor supraveghea râurile și zonele expuse inundațiilor, fiind gata de intervenție rapidă. „Avem 1.300 de militari (pompieri, jandarmi și militari MApN) în teren. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați va dubla tura de serviciu. SGA are utilaje în teren pentru a interveni dacă se va impune la poduri și podețe, astfel încât să nu se colmateze aceste zone”, a declarat Teodora Diaconița, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galați.

Prin hotărârea CJSU, cursurile au fost suspendate în 22 de localități din județul Galați pentru data de 30 septembrie, inclusiv în Corod, Valea Mărului, Cudalbi și Pechea.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro