Reclamă

Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a declarat că situația din Orientul Mijlociu este extrem de explozivă, cu posibilitatea izbucnirii unui război, în urma uciderii liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah. Declarațiile au fost făcute duminică și scrise de agenția de presă iraniană Fars, potrivit Agerpres.

„Toată lumea ar trebui să fie conștientă de faptul că situația este extrem de explozivă și că totul este posibil… chiar și un război”, a declarat Araghchi agenției, care este condusă de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) al Iranului.

Acesta a acuzat Israelul de provocarea unei crize internaționale și a anunțat că Iranul a solicitat o sesiune specială de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. „Sângele lui Nasrallah nu a fost vărsat în zadar, iar Israelul își va regreta crima”, a adăugat Araghchi referindu-se la atacul israelian asupra Beirutului de vineri, care a dus la moartea liderului Hezbollah.

Ambasadorul iranian la ONU, Amir Iravani, a transmis o scrisoare către cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, avertizând împotriva „oricărui atac” asupra „sediilor și reprezentanților diplomatici” ai Iranului. Iravani a declarat că Teheranul nu va tolera „o astfel de agresiune” și că Iranul își va exercita drepturile în temeiul dreptului internațional pentru a-și apăra interesele naționale și de securitate vitale.

Iranul a îndemnat Consiliul de Securitate să ia „măsuri decisive” împotriva Israelului pentru a preveni un conflict extins în regiune. Țara a susținut financiar și militar Hezbollah timp de mulți ani.

Anterior, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat că moartea lui Nasrallah „nu va rămâne nepedepsită”.

Hassan Nasrallah a fost ucis în atacurile din noaptea de vineri asupra Beirutului. Situația tensionată a determinat atât Iranul, cât și Libanul să decreteze zile de doliu național.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro