Reclamă

Israelul a asasinat recent liderul suprem al Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-o mișcare dramatică ce intensifică în mod semnificativ conflictul cu gruparea militantă libaneză și provoacă îngrijorări că Orientul Mijlociu ar putea fi atras într-un conflict mai amplu, care să implice Iranul și Statele Unite, relatează BBC.

Pierderea lui Nasrallah este considerată o lovitură majoră pentru structura de conducere a Hezbollah, aceasta fiind deja afectată de asasinarea altor comandanți importanți și distrugerea unor părți ale arsenalului grupării în lovituri aeriene recente. Potrivit analistului de securitate Mohammed Al-Basha, moartea lui Nasrallah ar putea destabiliza semnificativ Hezbollah, afectând strategiile grupării atât politic cât și militar pe termen scurt.

Hezbollah, în ciuda pierderilor recente, a reafirmat că va continua conflictul cu Israel și dispune încă de un număr mare de luptători, mulți dintre aceștia fiind veterani ai conflictului din Siria, care cer răzbunare. Gruparea deține de asemenea un arsenal vast de rachete cu rază lungă de acțiune capabile să lovească Tel Avivul și alte orașe israeliene.

Pe de altă parte, moartea liderului Hezbollah reprezintă o lovitură semnificativă și pentru Iran, un aliat important al grupării libaneze. Teheranul a decretat cinci zile de doliu, iar ayatollahul Ali Khamenei a fost ascuns pentru a fi protejat. În contextul acestei escaladări, Iranul are la dispoziție o serie de grupuri aliate puternic înarmate în regiune, precum Houthi în Yemen, fiind pregătit să ia măsuri de răspuns, deși va proceda probabil cu prudență pentru a evita să declanșeze un război de proporții.

Israelul, care a respins recent un armistițiu de 21 de zile propus de mai multe națiuni, inclusiv Statele Unite, continuă operațiunile militare până la eliminarea amenințării cu rachetele. În pofida antrenamentelor intensive la frontiera cu Libanul, este puțin probabil, fără o capitulare din partea Hezbollah, ca Israelul să reușească să-și atingă obiectivele fără o intervenție terestră.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro