Reclamă

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat recent că ajutorul militar american de 8 miliarde de dolari acordat Ucrainei reprezintă „o greşeală incredibilă” și că Statele Unite se joacă cu focul în relaţia cu Rusia, considerată o superputere nucleară. Această declaraţie a fost relatată de agenţia de ştiri Reuters.

Ajutorul american a fost anunţat de către preşedintele SUA, Joe Biden, cu prilejul vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Washington. Acesta include arme cu rază mai lungă de acţiune, având scopul de a îmbunătăţi capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva Rusiei.

Kim a acuzat Washingtonul că escaladează conflictul din Ucraina şi conduce Europa la marginea unui posibil război nuclear. „Statele Unite şi Occidentul nu ar trebui să ignore sau să subestimeze avertismentul sever al Rusiei”, a spus ea într-o declaraţie publicată de agenţia de ştiri de stat KCNA.

Declaraţiile sale vin în contextul în care preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat asupra utilizării armelor nucleare în cazul unui atac asupra Rusiei, mai ales dacă acesta ar fi susţinut de o putere nucleară.

Despre sprijinul militar acordat Ucrainei, Kim Yo Jong a afirmat că acesta reprezintă un pariu periculos şi iresponsabil de către Occident, fiind totodată „un act prostesc”.

Kim Yo Jong ocupă o funcţie cheie în cadrul Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord şi declaraţiile sale sunt considerate a reflecta poziţii oficiale validate de liderul suprem al ţării.

În ultima perioadă, Coreea de Nord şi Rusia au consolidat relaţiile lor bilaterale, liderii celor două ţări întâlnindu-se de două ori pentru a conveni asupra unui „parteneriat strategic global”. Acest acord include și un angajament de apărare reciprocă.

Conform acuzaţiilor formulate de Statele Unite, Coreea de Nord a furnizat Rusiei cel puţin 16.500 de containere cu arme încă din toamna anului precedent, iar Rusia a folosit aceste arme împotriva Ucrainei. Aceste acuzaţii sunt negate atât de Coreea de Nord, cât și de Rusia.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro