Reclamă

Fostul diplomat german Wolfgang Ischinger consideră că liderii occidentali ar trebui să fie mai fermi în relația cu Rusia, stabilind propriile lor linii roșii și fiind dispuși să le aplice. „Rusia continuă să spună, dacă faci asta, dacă treci peste această sau acea linie roșie, s-ar putea să escaladăm”, a declarat Ischinger pentru Politico. „De ce să nu întoarcem lucrurile și să le spunem: „Avem și noi liniile noastre roșii și dacă mai bombardați încă o clădire civilă, atunci nu ar trebui să fiți surprinși dacă, să spunem, livrăm rachete de croazieră Taurus sau dacă America permite Ucrainei să lovească ținte militare din interiorul Rusiei”?”

Ischinger, prezent la conferința anuală de strategie europeană de la Yalta, a precizat că orice linie roșie stabilită trebuie respectată: „Desigur, așa cum mulți dintre prietenii mei îmi amintesc, problema este că, dacă pictezi o linie roșie, trebuie să te ții de ea. Nu poți face ceea ce a făcut Barack Obama cu linia sa roșie siriană împotriva utilizării armelor chimice, pe care apoi nu a aplicat-o”.

Diplomatul nu se limitează însă doar la poziții ferme, subliniind și importanța inițierii negocierilor de pace. Acesta propune implicarea prim-ministrului Indiei, Narendra Modi, ca intermediar într-un grup de contact internațional pentru a susține pacea și ambițiile Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană.

Cu o vastă experiență în diplomație, Ischinger a discutat recent cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre organizarea unui nou summit de pace, după succesul inițial al celui din Elveția. Deși la reuniunea anterioară nu au participat Rusia și China, Ischinger vede necesitatea menținerii discuțiilor deschise, subliniind că negocierile ar trebui să fie inițiate de Washington și Moscova, chiar dacă acest lucru nu se întâmplă înainte de alegerile americane din noiembrie.

Ischinger avertizează asupra importanței sprijinirii Ucrainei pentru a nu pierde mai mult teritoriu în Donbas și pentru a o ajuta să treacă cu bine peste iarnă. Propune, de asemenea, abordarea treptată a problemelor, de la cele mai puțin dificile, precum securizarea centralei nucleare de la Zaporoje sau schimburi de prizonieri, până la cele mai complexe.

Ischinger are experiență vastă similare din perioada războaielor din Balcani și nu subestimează importanța negocierii de pe o poziție de forță. El afirmă că „nu respectă concesiile sau slăbiciunea; dar rușii respectă puterea”.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro