Reclamă

Boris Johnson și planul secret pentru confiscarea vaccinurilor din Olanda

Fostul prim-ministru britanic, Boris Johnson, a considerat trimiterea de trupe în Olanda pentru a confisca cinci milioane de doze de vaccinuri Covid-19. Potrivit unor extrase din viitoarele sale memorii, publicate în Daily Mail și citate de Politico, aceste doze se aflau într-o rezervă din orașul Leiden.

În 2021, Uniunea Europeană și Regatul Unit au fost în conflict cu privire la producția de vaccinuri Covid-19 la o fabrică situată în Leiden. Fabrica, operată de Halix, furniza vaccinuri AstraZeneca ambelor entități, atât UE cât și Regatului Unit fiind contractante ale producției.

Pe fondul penuriei globale de doze, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că ar putea opri exporturile de vaccinuri către țările cu rate de vaccinare mai mari decât cele ale UE sau către țările care refuzau să împartă rezervele proprii cu uniunea. Marea Britanie s-ar fi aflat la acea vreme sub aceste criterii restrictive.

Memoriile lui Johnson, intitulate „Unleashed”, detaliază cum, după două luni de negocieri nereușite cu UE pentru a obține dozele, el a cerut forțelor armate britanice să formuleze un plan de a recupera vaccinurile prin forță. El susține că oficiali ai armatei britanice i-au oferit sprijinul prin trimiterea de soldați care ar fi traversat Canalul Mânecii în mod clandestin pentru a prelua dozele.

Cu toate acestea, planul de invadare a unui aliat NATO a fost în cele din urmă considerat „o nebunie” și abandonat, susține Johnson în cartea sa de memorii.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro