Reclamă

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă asupra efectelor încălzirii globale, întrucât ciclonul ce va lovi România ar putea provoca inundații severe. Specialiștii de la World Weather Attribution (WWA) au subliniat că intensitatea crescândă a inundațiilor în Europa este influențată semnificativ de schimbările climatice, potrivit unui raport BBC.

Studiile WWA arată că astfel de fenomene meteorologice extreme, deși rar întâlnite, ar putea deveni mult mai frecvente dacă temperatura medie globală crește cu două grade Celsius. Friederike Otto, lector superior în știința climei la Imperial College din Londra, a declarat: „Acest lucru este cu siguranță ceea ce vom vedea din ce în ce mai des în viitor. Este semnătura absolută a schimbărilor climatice, recordurile sunt depășite cu o asemenea marjă”

WWAL a raportat că Europa Centrală a înregistrat recent cea mai ploioasă perioadă de patru zile din istorie, o intensitate care este acum de două ori mai probabilă din cauza schimbărilor climatice. Analizând evenimentele meteorologice extreme prin modele fără folosirea combustibililor fosili în ultimii 200 de ani, oamenii de știință au determinat că schimbările climatice contribuie semnificativ la astfel de fenomene. Precipitațiile provocate de furtuna Boris sunt așteptate o dată la 100-300 de ani în condițiile climatice actuale, însă ele vor deveni cu 50% mai frecvente și cu 5% mai intense dacă temperaturile medii globale cresc cu 2 grade Celsius.

Cu planuri climatice limitate, estimările indică o încălzire globală de aproximativ 3 grade Celsius până la sfârșitul secolului. Otto a reamintit: „Cu siguranță vom vedea mult mai multe astfel de fenomene în viitor”. Europa se confruntă cu cea mai rapidă încălzire la nivel global, ultimele cinci decenii fiind cu aproximativ 2,3 grade Celsius mai calde comparativ cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, conform datelor serviciului climatic Copernicus.

Între timp, România se pregătește să fie lovită de un ciclon puternic, care va traversa țara de la vest la est începând cu sâmbătă seara. Autoritățile sunt în alertă maximă pentru a gestiona posibile inundații de amploare, mai ales în regiunile deja afectate. Debitul Dunării este așteptat să se tripleze, punând în pericol cinci județe din sudul țării. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat: „Suntem precauți, inclusiv cu ceea ce se întâmplă în bazinul hidrografic Prut – Bârlad și mai ales în legătură cu județele Vaslui și Galați”.

Solul suprasaturat și cursurile de apă colmatate sunt o sursă de îngrijorare majoră, necesitând decolmatare și regularizare pe mai mult de 100 de kilometri de cursuri de apă. Ministrul Fechet a dat asigurări că toate instituțiile sunt pregătite și în stare de alertă maximă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro