Reclamă

Un tribunal din Turcia a condamnat vineri pe Hasan Alpargun, un constructor acuzat de neglijență în construcția blocului de apartamente cu 14 etaje din orașul Adana, prăbușit în urma cutremurului cu magnitudinea 7,8 din februarie 2023. În urma colapsului, 96 de persoane și-au pierdut viața, doar un singur locatar supraviețuind.

Alpargun a fost găsit vinovat pentru „cauzarea morții și rănirii mai multor persoane cu intenție posibilă”, potrivit oficialilor instanței, citați de Arab News. Construcția blocului data din 1975, iar prăbușirea sa a ridicat suspiciuni imediat după cutremur, deoarece Adana era considerată în mare parte ferită de cutremurele severe.

Experții au identificat deficiențe majore în structura de susținere a clădirii, precum și în calitatea betonului utilizat. Cu toate acestea, apărarea lui Alpargun a subliniat că lucrările au fost inițial aprobate de autoritățile competente. După cutremur, Alpargun a fugit în nordul Ciprului, predându-se poliției o săptămână mai târziu.

Până acum, mai mult de 260 de persoane implicate în construcția și proiectarea clădirilor prăbușite în timpul cutremurului au fost arestate, unii fiind opriți chiar în timp ce încercau să părăsească țara. Cutremurul din februarie 2023, considerat cel mai devastator dezastru natural din istoria modernă a Turciei, a dus la peste 53.500 de morți în țară și aproape 6.000 în Siria.

La un an după cutremur, locuitorii din provincia Hatay au cerut demisia autorităților locale și naționale în timpul ceremoniilor de comemorare, acuzând autoritățile de intervenție tardivă. Oamenii au scandat „Îmi aude cineva vocea?”, o referire la strigătele disperate venite din dărâmături imediat după dezastru, în timp ce mulți așteptau ajutor în condiții extreme și pe vreme rece.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro