Reclamă

Recentele probleme întâmpinate de Rusia în testarea rachetei balistice intercontinentale (ICBM) „Sarmat”, cunoscută sub numele de Satan II, pun sub semnul întrebării starea și fiabilitatea arsenalului său nuclear. Lansarea nereușită, care a dus la distrugerea rachetei și a silozului de lansare, subliniază evaluările că starea capabilităților nucleare ale Rusiei ar putea fi supraestimată, conform Institutului Robert Lansing.

În urma testului eșuat, revizuirea doctrinei nucleare a Rusiei pare a fi mai degrabă o operațiune psihologică ce urmărește să amplifice percepția amenințării nucleare din partea Moscovei. Aceasta ar avea ca scop descurajarea sprijinului occidental pentru Ucraina, mai ales în furnizarea de armament cu rază lungă de acțiune.

Acesta a fost un factor de presiune asupra factorilor de decizie din Occident, blocând parțial autorizarea unor capacități militare cu rază lungă pentru Kiev. Cercurile de informații occidentale au perceput riscul unui răspuns nuclear rusesc mai puțin credibil, însă eșecurile recente sugerează limitări semnificative în sistemele de transport nuclear rusesc, demne de discutat, potrivit specialiștilor.

Problemele rachetei Sarmat au accentuat aceste deficiențe, în condițiile în care niciun regiment al Forțelor de rachete strategice rusești nu a fost încă echipat cu noua generație de rachete. În contextul actual, agențiile de informații rusești se confruntă cu provocări serioase în dobândirea de informații fiabile privind starea reală a arsenalului, posibilitate confirmată și de reticența unor oficiali de rang înalt în escaladarea amenințărilor nucleare.

Printre cauzele posibile ale exploziei, experții au identificat erori în alimentarea cu combustibil, scurgeri de combustibil și defecțiuni tehnice ale motorului, evidențiind o pregătire insuficientă a personalului în manevrarea și operarea rachetelor complexe.

O sugestie discutată de propagandiști ruși pentru detonații deasupra teritoriului propriu rămâne un subiect de speculație, sugerează părți interesate de eventualitatea reluării testelor nucleare. Cu toate acestea, figuri influente ale regimului rusesc ezită să susțină astfel de acțiuni, conștiente de implicațiile și adevărata stare a capacităților militare strategice.

Recapitulând, lansarea eșuată a rachetei Sarmat pune în lumină deficiențele tehnice ale programului de modernizare a arsenalului nuclear rusesc și ridică întrebări importante despre doctrina militară actuală a Rusiei, în special în contextul actualelor tensiuni geopolitice.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro