Un ciclon va lovi puternic România în acest weekend, iar momentul coincide cu viitura anunțată pe Dunăre, provocând o stare de alertă în rândul autorităților. Administraţia Naţională Apele Române a precizat că se continuă intervențiile în zonele vulnerabile, pentru prevenirea inundațiilor.
În prezent, sunt ridicate diguri provizorii pentru a stopa apa în eventualitatea unei breșe, fiind respectate cotele prognozate ale Dunării, care ating 9500 mc/s. Peste 400 de saci vor fi amplasați pe brațul Borcea, iar pe o lungime de 350 de metri, în zona Baital, se desfășoară lucrări de consolidare, cu peste 400 de saci. De asemenea, în zona Ciocănești-Călărași, au fost deja montați 180 de saci pe o lungime de 150 de metri.
„Intervenim cu forțele proprii în zonele vulnerabile! Apele Române Buzău-Ialomița prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Călărași continuă construirea unor diguri provizorii din saci geocontaineri, paralel cu linia de apărare existentă, menite să stopeze pătrunderea apelor în cazul apariției unor breșe”, a transmis Administraţia Naţională Apele Române, conform informațiilor comunicate de News.ro.
La momentul actual, debitele Dunării sunt de 7300 mc/s și sunt așteptate să crească până la 8000 mc/s în următoarele zile. Specialiștii avertizează că, în anumite secțiuni, în aval de Turnu Măgurele, debitele pot ajunge la valori cuprinse între 9200 și 9500 mc/s. În paralel, meteorologii preconizează ploi extinse în întreaga ţară până luni, iar în unele regiuni va fi cod portocaliu, cu precipitații semnificative într-un interval scurt de timp.
Având în vedere creșterea debitului Dunării și condițiile meteorologice nefavorabile, autoritățile rămân vigilente și pregătite să ia măsuri suplimentare dacă situația o va impune. Linia de apărare va putea fi suprainălțată cu un alt rând de saci, iar echipele de intervenție sunt în teren, monitorizând situația de aproape.
Acțiunile autorităților sunt esențiale și sunt desfășurate cu scopul de a proteja comunitățile expuse riscului de inundații, asigurând siguranța populației și a infrastructurii locale.