Reclamă

Armata israeliană a declarat sâmbătă că Hassan Nasrallah, liderul organizației Hezbollah, a fost ucis într-un atac desfășurat vineri noaptea la Beirut. Potrivit unui mesaj postat pe platforma socială X de către Forțele de Apărare ale Israelului (IDF), „Hassan Nasrallah nu va mai putea teroriza lumea”. Informația a fost transmisă de BBC, care a menționat că organizația Hezbollah nu a oferit încă un comentariu oficial cu privire la veridicitatea acestei afirmații.

Nasrallah, lider de trei decenii al Hezbollah, este una dintre figurile emblematice ale Orientului Mijlociu. Influența sa s-a extins dincolo de granițele Libanului, jucând un rol crucial în consolidarea Hezbollah ca forță politică și militară.

Printre activitățile sale, Nasrallah a coordonat colaborări strânse cu Iranul, antrenând luptători ai grupului palestinian Hamas și ai milițiilor din Irak și Yemen. Pe plan intern, el a transformat Hezbollah într-o organizație mai puternică decât armata libaneză, cu influență majoră în politica națională și un furnizor important de servicii sociale.

Născut în 1960, Hassan Nasrallah a intrat în conflictul politic și religios șiit odată cu alăturarea sa, inițial, la mișcarea Amal. După ce Libanul a fost devastat de războiul civil din 1975, Nasrallah a evoluat către conducerea unei facțiuni desprinse, Islamic Amal, care mai târziu avea să formeze Hezbollah, beneficiind de sprijinul Gărzilor Revoluționare Iraniene.

Promovând retragerea forțelor israeliene din sudul Libanului în 2000, Nasrallah a fost privit ca un conducător victorios, în ciuda pierderii personale trăite prin decesul fiului său, Hadi, într-un conflict cu trupele israeliene. Ulterior, a promis că Hezbollah nu va renunța la arme până când „tot teritoriul libanez nu este recâștigat”.

Conflictul dintre Hezbollah și Israel a cunoscut o escaladare dramatică în octombrie 2023, după un atac asupra Israelului comis de luptători Hamas, care a declanșat o serie de confruntări. Până în acest moment, Hezbollah nu a confirmat sau infirmat moartea lui Nasrallah în atacul asupra Beirutului.

Aceste ultime evenimente aduc în prim plan tensiunile crescânde și acțiunile intense dintre diferitele forțe implicate, în special între Hezbollah și Israel.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro