Reclamă

Kremlinul este acuzat de finanțarea unor acțiuni masive de dezinformare în Republica Moldova, într-o încercare de a împiedica aderarea acesteia la Uniunea Europeană. Potrivit unui interviu acordat pentru POLITICO, Stanislav Secrieru, consilierul pentru securitate națională al republicii, a declarat că Moscova a alocat echivalentul a milioane de euro în numerar pentru aceste acțiuni și a mobilizat o rețea largă de conturi pe rețelele de socializare pentru a răspândi propagandă anti-UE.

Secrieru a descris eforturile Kremlinului ca un „atac fără precedent” cu tactici hibride, concentrându-se în special pe generarea fricii, în contextul votului de luna viitoare privind aderarea la blocul european. Acesta a subliniat că „mașina de dezinformare a Rusiei leagă, pentru prima dată, în mod periculos încercarea Moldovei de a adera la UE de amenințarea cu un război în interiorul granițelor noastre.”

Președintele Maia Sandu, susținătoare a integrării europene, este ținta principală a unui „atac digital nevăzut” menit să submineze relațiile Moldovei cu Occidentul. Se estimează că anul trecut, Kremlinul a redirecționat aproximativ 50 de milioane de euro pentru a influența alegerile, iar în acest an se așteaptă o sumă și mai mare, de până la 100 de milioane de euro.

Secrieru a mai afirmat că agențiile de informații ruse încearcă să controleze scena politică din Moldova prin partide și candidați clone, fie pro-ruși, fie falși pro-europeni. Alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE sunt preconizate pentru 20 octombrie, în același timp Republica Moldova se pregătește de noi decizii cruciale pe scena europeană.

Pentru a contracara influența rusă, Bruxelles-ul a trimis o misiune civilă în Moldova pentru a consolida apărarea împotriva amenințărilor hibride. În plus, serviciile secrete ucrainene au avertizat asupra unui posibil complot de răsturnare a guvernului moldovean, finanțat de Moscova și asociat cu politicianul prorus Ilan Șor, interzis oficial de la alegeri.

Conform unui raport al Centrului de Studii din Europa de Est din Stockholm, Rusia continuă să sprijine opoziția moldovenească prin diverse grupuri, folosind platforme de social media precum TikTok și Telegram pentru a viza tinerii. Moldova a răspuns prin interzicerea a cinci instituții media ruse și își intensifică eforturile de a-și apăra infrastructura digitală de atacuri cibernetice. „Se joacă cu frica, știind că fereastra noastră pentru aderarea la UE nu va rămâne deschisă pentru totdeauna”, a concluzionat Secrieru.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro