Reclamă

Miniștrii Apărării din Estonia, Letonia și Lituania, împreună cu un înalt oficial din Ministerul polonez al Apărării, au decis să solicite Uniunii Europene (UE) fonduri pentru întărirea apărării frontierelor împotriva amenințărilor hibride și convenționale. Aceasta a fost stabilit vineri la Daugavpils, în estul Letoniei, informează EFE, citat de Agerpres.

Laurynas Kasciunas, ministrul Apărării din Lituania, alături de omologii săi estonian, Hanno Pevkur, și leton, Andris Spruds, precum și Stanislaw Wziatek, subsecretar de stat al Ministerului polonez al Apărării, au discutat despre consolidarea apărării. Vizita lor a inclus și inspectarea unui post de frontieră, parte a liniei comune de apărare a țărilor baltice.

„Ne dorim ca UE să fie mai implicată în consolidarea teritoriului estic al UE și în garantarea securității. Granițele de est ale Uniunii sunt, de asemenea, granițele de est ale flancului NATO”, a declarat Laurynas Kasciunas, într-un comunicat al guvernului lituanian.

Kăsciūnas a subliniat că atât atenția politică a NATO, cât și cea a UE trebuie să se concentreze asupra unui plan de consolidare a liniei de apărare, cu măsuri și finanțare concrete. Oficialii consideră că Estonia, Letonia, Lituania și Polonia formează avangarda frontierelor externe ale NATO și UE, având un rol cheie în protecția împotriva amenințărilor hibride și convenționale.

Cu scopul de a sublinia importanța acestei inițiative, cele patru țări doresc să folosească instrumentele oferite de NATO și UE pentru a crește capacitățile de apărare. „Scopul nostru este să comunicăm împreună importanța colectivă a acestei inițiative”, a adăugat Kasciunas.

De asemenea, presa letonă a publicat imagini cu oficialii celor patru țări inspectând obstacole antitanc din oțel la un punct de frontieră de la granița letonă cu Belarus.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro