Reclamă

Rășina unui copac readus la viață de cercetători dintr-o sămânță străveche, găsită într-o peșteră din deșertul Iudeei, ar putea fi sursa unui balsam medicinal menționat în Biblie, conform unui studiu citat de The Independent.

Descoperirea sa a avut loc în urmă cu 15 ani, și sămânța datează între anii 993 d.Hr. și 1202 d.Hr. După mai mulți ani de încercări, cercetătorii au reușit să obțină un puiet, supranumit „Sheba”, care actualmente are o înălțime de 3 metri.

Sămânța provine dintr-o posibilă populație dispărută de arbori din sudul Levantului, regiune istorică ce include Israel, Palestina și Iordania. Este primul astfel de exemplar identificat în această zonă.

Studiile asupra arborelui „Sheba” sugerează că rădăcinile sale ar putea să aibă legături cu extractul rășinos „tsori“ menționat în textele biblice ca având proprietăți tămăduitoare. Acest extract este legat de regiunea istorică Galaad, iar cercetătorii consideră că odată cu renașterea lui „Sheba”, a fost descifrat un mister biblic vechi.

„Sheba” aparține genului Commiphora, din familia Burseraceae, din care fac parte și plantele care produc smirnă și tămâie. Totuși, caracteristicile exacte ale speciei nu au fost identificate complet, din cauză că arborele nu a produs încă flori pentru a se putea studia materialul său reproductiv.

Analizele chimice efectuate asupra frunzelor și rășinii lui „Sheba” au indicat prezența triterpenoidelor pentaciclice, cunoscute pentru proprietățile lor anti-inflamatorii și anti-canceroase. De asemenea, frunzele și tulpina au un conținut ridicat de scualen, cu proprietăți antioxidante și de catifelare a pielii.

Oamenii de știință continuă să studieze copacul pentru a identifica potențiale substanțe cu proprietăți împotriva cancerului. Analizele sugerează că „Sheba” ar putea fi o descendență de arbori dispăruți din regiune, ai căror rășini „tsori” erau considerate valoroase pentru proprietățile lor tămăduitoare și nu pentru aroma lor, se menționează în studiul publicat în Communications Biology.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro