Rusia și Iranul, deși parteneri în alte regiuni, adoptă strategii distincte în alegerile prezidențiale din Statele Unite, utilizând tactici de dezinformare pentru a influența procesul electoral. Potrivit unui raport al serviciilor de informații americane, aceste țări, alături de China, apelează la inteligența artificială pentru a răspândi informații false, în scopul de a semăna neîncredere și a pune sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor.
Rusia are o țintă clară: „Știm că este o cursă prezidențială între Donald Trump și Kamala Harris, însă este și o cursă electorală între Iran vs. Trump și Rusia vs. Harris”, a declarat președintele Microsoft, Brad Smith, în fața Comisiei de informații a Senatului. În contextul în care Rusia își concentrează eforturile de dezinformare în principal împotriva lui Kamala Harris, Iranul utilizează tactici agresive similare, ceea ce îl transformă într-o amenințare majoră străină la adresa alegerilor.
Ambele națiuni și-au desfășurat acțiunile în mod diferit. Rusia își folosește resursele pentru a transmite mesaje care să submineze candidatura lui Harris, incluzând direcționarea de fonduri către influenceri din SUA pentru promovarea mesajelor de dreapta și distribuția de videoclipuri false. În schimb, Iranul nu doar că s-a concentrat pe influențarea rezultatelor, dar a și furat informații de la campania lui Trump, partajându-le ulterior cu terți.
Decizia lui Trump de a retrage SUA din acordul nuclear iranian și politica de sancțiuni aplicată de-a lungul mandatului său se numără printre factorii care au declanșat ostilitatea evidentă a Iranului față de fostul președinte american. De asemenea, echipa de campanie a lui Trump a utilizat aceste informații pentru a o ataca pe Harris, acuzând-o de a facilita politica iraniană.
În ceea ce privește poziția celor doi candidați asupra conflictului ucrainean, distribuite de asemenea ca parte a campaniilor de dezinformare, Harris a promis continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, în contrast cu retorica lui Trump, care a criticat ajutorul acordat Ucrainei și și-a declarat o „relație bună” cu Vladimir Putin.
Astfel, eforturile țintite de influențare a rezultatelor alegerilor americane sunt evidente, însă impactul lor asupra alegătorilor rămâne incert.