Reclamă

Analiştii firmei de consultanță Strategie Grains au revizuit în scădere prognozele pentru recolta Uniunii Europene de semințe de floarea soarelui și rapiță din acest an, pe fondul condițiilor meteo nefavorabile din Europa de Est. Potrivit unui raport publicat de Strategie Grains, se așteaptă ca cele 27 de state membre UE să recolteze 8,9 milioane de tone de semințe de floarea soarelui, cu 400.000 de tone sub estimările anterioare și o scădere semnificativă în comparație cu cele 9,8 milioane de tone produse anul trecut.

„Pe măsură ce recoltatul avansează, se confirmă o producție dezastruoasă de semințe de floarea soarelui, performanțele fiind așteptate să fie cele mai mici din ultimii 15 ani în Bulgaria și România”, a declarat firma de consultanță. Săptămâna trecută, sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE și-a ajustat la rândul său în jos estimările pentru producția de floarea soarelui, deși nu a furnizat o cifră exactă.

În ceea ce privește producția de rapiță, firma preconizează o reducere până la 16,7 milioane de tone, față de 16,9 milioane de tone estimate anterior. Aceasta ar implica o scădere mai mare de 16,5% comparativ cu recolta de anul trecut, impactând în principal Germania.

Având în vedere reducerea semnificativă a recoltelor, Strategie Grains anticipează o creștere a prețurilor pentru floarea soarelui și rapiță, ca urmare a deficitului care se conturează pe piața europeană.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro