Reclamă

O echipă mamă-fiică din Spania, formată din microbiologul Pilar Bosch și restauratoarea Pilar Roig, implementează o metodă inovatoare de utilizare a bacteriilor pentru restaurarea operelor de artă din Valencia. Această tehnică nouă, utilizată inițial în Italia, a fost descoperită de Pilar Bosch pe când își căuta un subiect pentru doctoratul său.

Pe măsură ce Pilar Bosch își desfășura studiile, mama sa întâmpina dificultăți în restaurarea picturilor din secolul al XVIII-lea realizate de Antonio Palomino în biserica Santos Juanes din Valencia. „Mama mea avea de rezolvat o problemă foarte dificilă, iar eu am găsit o cercetare despre bacteriile folosite la curățarea frescelor din Italia”, a explicat Pilar Bosch.

Metoda implementată de cele două presupune antrenarea bacteriilor prin hrănirea acestora cu eşantioane de clei obținut din colagen animal. Odată hrănite, bacteriile produc enzime care degradează cleiul. Acestea sunt apoi amestecate cu un gel natural pe bază de alge, întins peste frescele extrase anterior de pe pereți. După trei ore, gelul este îndepărtat, dezvăluind opera de artă restaurată, fără niciun rest de adeziv.

Proiectul, care beneficiază de o finanțare de 4 milioane de euro din partea unor fundații locale, a revoluționat modul în care se face restaurarea operelor de artă din Valencia. „În trecut, lucram într-un mod manual oribil, cu apă caldă şi bureţi, în cadrul unor operaţiuni care durau ore întregi şi deteriorau pictura”, a declarat Pilar Roig, în vârstă de 75 de ani.

Inițiați prin colaborarea dintre o specialistă în microbiologie și o experimentată restauratoare de artă, acest demers consolidat de un suport financiar substanțial ar putea schimba viitorul tehnicilor de restaurare în Spania și nu numai.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro