Reclamă

Activiștii din cadrul organizației „Just Stop Oil” au stropit cu supă două lucrări ale pictorului Vincent van Gogh, expuse la Galeria Națională din Londra. Incidentele au avut loc vineri, la ora 14.30, în Sala 6 a expoziției „Van Gogh: Poeți și Îndrăgostiți”.

Într-o coincidență bizară, acțiunea a avut loc la câteva ore după ce tribunalul Crown Southwark a condamnat la închisoare două activiste ale aceleiași organizații, acuzate că în 2022 au aruncat cu supă de roșii pe lucrarea „Floarea Soarelui”.

Reprezentanții galeriei au raportat că trei persoane au fost implicate în incidentul de vineri, iar supa de legume a fost aruncată pe două exemplare ale tablourilor lui van Gogh „Floarea Soarelui”. După criticile dure, galeria a confirmat ca picturile sunt intacte, mulțumită protecției sticlei, însă acestea au fost retrase pentru examinare.

Poliția a fost contactată imediat, iar cele trei persoane au fost arestate. Vizitatorii prezenți în sală au fost escortați afară, iar ușile expoziției au fost temporar închise.

Un membru al grupului „Just Stop Oil” a justificat acțiunea printr-o declarație: „Există oameni în închisoare pentru că cer încetarea noilor exploatări de petrol și gaze, ceea ce este acum politica guvernului, după acțiuni susținute și disruptive, și presiune. Generațiile viitoare vor considera acești prizonieri ai conștiinței ca fiind de partea corectă a istoriei”.

În ceea ce privește condamnările recente, Phoebe Plummer, în vârstă de 23 de ani, a fost sentențiată la doi ani și jumătate de închisoare, iar Anna Holland, de 22 de ani, a primit o sentință de un an și opt luni. Tabloul vizat în incidentul anterior a fost afectat doar la nivelul ramei din secolul al XVII-lea, pictura rămânând intactă.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro