Reclamă

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, că va lovi Iranul în cazul unui atac împotriva Israelului. El a promis continuarea războiului împotriva grupării palestiniene Hamas și a grupării șiite Hezbollah din Liban, informează agențiile de presă AFP, EFE și DPA, preluate de Agerpres.

Netanyahu a criticat ONU, afirmând că nu va fi văzută decât ca o „farsă disprețuitoare” până la „asanarea mlaștinii antisemite”. Protestatarii americani au contestat prezența lui Netanyahu la sediul ONU din New York, solicitând încetarea războiului din Gaza.

În discursul său de 35 de minute, Netanyahu a susținut că Israelul are dreptul de a se apăra și s-a referit la repetatele violențe ale Hezbollahului împotriva țării sale. Întrebat despre măsurile pentru a minimiza victimele civile, el a menționat eforturile Israelului de a avertiza civilii palestinieni, prin fluturași și mesaje text, să se îndepărteze din zonele periculoase.

Deși Netanyahu nu a făcut referire la inițiativele de încetare a focului promovate de SUA și Franța, și-a exprimat dorința de pace cu Arabia Saudită și a subliniat beneficiile economice și de securitate ale unui astfel de acord.

În același timp, el a declarat că Israelul se va apăra de Iran pe șapte fronturi și a avertizat Teheranul că „nu există niciun loc în Iran unde brațul lung al Israelului să nu poată ajunge”. Discursul său a stârnit plecări și aplauze în rândul delegaților, iranienii fiind printre cei care au părăsit sala.

Ministrul de Externe al Israelului a respins cererile globale pentru o încetare a focului cu Hezbollah, continuând atacurile în Liban. În paralel, peste 50 de persoane au fost arestate la un protest pro-Palestina din New York. Participanții au cerut încetarea conflictului din Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni.

Liderii protestatarilor au subliniat necesitatea unei soluții diplomatice pentru a pune capăt vărsării de sânge dintre Israel și Palestina.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro