Reclamă

Cinci hipopotami au murit după ce au rămas prinși într-o baltă de noroi în nord-estul Namibiei, unde un râu important s-a uscat din cauza secetei severe, a declarat ministrul namibian al Mediului. Aceste animale făceau parte dintr-un grup de 130 de hipopotami prinși în apropierea râului Chobe, la granița cu Botswana, care și-a pierdut toată apa, a informat purtătorul de cuvânt al ministerului, Romeo Muyunda.

Muyunda a menționat: „Din păcate, cinci hipopotami au pierit într-una dintre bălțile din regiunea Zambezi. Credem că au murit probabil din cauza foametei, dar nu putem exclude boli precum antraxul.” Pe lângă hipopotami, alte animale au rămas prinse în două iazuri din aceeași zonă, iar pentru salvarea lor, va fi pusă în aplicare o operațiune de foraj.

Anunțul vine în contextul în care, din luna mai, Namibia a decretat starea de urgență din cauza secetei acute care a afectat mai multe națiuni din sudul Africii. Romeo Muyunda a comentat că „Nu mai există iarbă, iar râul Chobe este complet secat.” Această secetă, una dintre cele mai severe din ultimi 100 de ani, a devastat recoltele și a cauzat foametea a milioane de oameni, forțând cinci țări să declare dezastru național.

În încercarea de a face față situației critice, Namibia a început în septembrie sacrificarea a peste 700 de animale sălbatice, inclusiv 83 de elefanți, pentru a alimenta populația afectată de secetă și a reduce presiunea asupra resurselor limitate de pășunat și apă. Conform Cadrului integrat de clasificare a securității alimentare (IPC), o inițiativă globală dedicată siguranței alimentare, 1,15 milioane de oameni din Namibia, adică 38% din populație, sunt în pragul unei crize alimentare și necesită ajutor urgent.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro