Potrivit datelor transmise vineri de Ministerul Finanţelor Publice, deficitul bugetar a urcat la 4,57% din PIB după primele opt luni din acest an, comparativ cu 4,02% din PIB la șapte luni. În perioada aferentă, execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un deficit de 80,87 miliarde de lei, respectiv 4,57% din PIB, faţă de deficitul de 42,19 miliarde lei sau 2,63% din PIB înregistrat în primele opt luni ale anului trecut, se afirmă în raportul publicat de Ministerul de Finanțe.
Veniturile totale au atins 375,76 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 13,7% față de aceeași perioadă a anului anterior. Acest avans a fost susţinut în principal de încasările din venituri curente, dintre care se remarcă contribuţiile de asigurări, TVA, impozitul pe salarii şi venit, impozitul pe profit, precum și veniturile nefiscale.
Cheltuielile bugetului general consolidat s-au ridicat la suma de 456,63 miliarde lei, crescând în termeni nominali cu 22,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Ca procent din Produsul Intern Brut, aceste cheltuieli au înregistrat o creștere de 2,6 puncte procentuale, de la 23,2% din PIB în primele opt luni ale anului trecut la 25,8% din PIB în perioada analizată.
În contextul rectificării bugetare adoptate recent de Guvern, deficitul pentru anul în curs a fost revizuit în creștere de la 5% din PIB la 6,94% din PIB. Consiliul Fiscal prognozează, însă, că deficitul pe cash ar putea ajunge să se apropie de 8% din PIB în 2024.