Reclamă

Joi, doi dintre condamnații la moarte au fost executați în Statele Unite. În Oklahoma, Emmanuel Littlejohn, în vârstă de 52 de ani, a fost executat prin injecție letală pentru uciderea lui Kenneth Meers în timpul unei jefuiri în 1992. Acesta a susținut în permanență că nu a tras el glonțul fatal. ‘S-a făcut dreptate pentru uciderea lui Kenny Meers’, a declarat procurorul general al statului, Gentner Drummond, menționând că familia victimei ‘a așteptat 32 de ani lungi’.

Littlejohn și complicele său, Glenn Bethany, s-au învinovățit reciproc. Deși ambii au fost condamnați pentru crimă, Littlejohn a primit pedeapsa cu moartea, iar Bethany închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate. Consiliul de grațiere din Oklahoma a recomandat comutarea sentinței, dar guvernatorul republican Kevin Stitt nu a intervenit. ‘Domnule guvernator, nu mă ucideți doar de dragul de a o face’, a implorat Littlejohn într-un interviu acordat postului NPR.

În Alabama, Alan Miller a fost executat pentru uciderea a trei colegi în 1999 prin inhalare de azot la penitenciarul Atmore. A fost declarat mort la ora locală 18:36. Aceasta este doar a doua execuție la nivel mondial prin această metodă, utilizată pentru prima dată tot în Alabama, în ianuarie, în cazul lui Kenneth Smith.

Execuția prin inhalare de azot a fost criticată de ONU, care a comparat-o cu o formă de ‘tortură’. Guvernatoarea Kay Ivey și-a reafirmat decizia de a nu interveni prin clemență, confirmând execuția lui Miller.

Aceste execuții ridică numărul total al execuțiilor în SUA pentru acest an la 18, cinci dintre ele având loc într-un singur interval de săptămână. Pedeapsa cu moartea este abolită în 23 din cele 50 de state americane, în timp ce alte șase state aplică un moratoriu asupra execuțiilor, decis de guvernatori.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro