Consiliul Local din orașul Buhuși, județul Bacău, a aprobat o creștere de 10% a salariilor de bază pentru funcționarii din Primăria Buhuși, odată cu încheierea mandatului actualelor consilii. Decizia a fost adoptată pe 26 septembrie și va afecta toate categoriile de funcționari, inclusiv cei care lucrează în serviciile publice subordonate Consiliului Local.
Potrivit hotărârii, salariul brut începe de la 3.320 de lei, pentru un muncitor necalificat, și ajunge la 17.268 de lei pentru primar, iar aceste salarii vor fi majorate cu 10%. Primarul Vasile Zaharia, aflat la al treilea mandat din partea Partidului Social Democrat, a declarat pentru Digi24.ro: „Urmează o perioadă în care s-ar putea ca totul să fie blocat (…)”. A subliniat necesitatea măririi salariale, menționând că angajații cu venituri mici sunt cei mai beneficiari de această măsură.
De asemenea, decizia este justificată de creșterea inflației și a costurilor la energie, care afectează cheltuielile medii ale populației. Se menționează riscul ca, fără ajustarea salariilor, Primăria să piardă specialiști în favoarea altor instituții cu oferte mai competitive: „În lipsa unor măsuri ferme privind politica salarială, angajații instituției vor fi obligați să identifice variante de mobilitate a locului de muncă (…)”.
Creșterea salarială va aduce un cost suplimentar de 130.000 de lei pe lună la bugetul Primăriei, totalizând 1.5 milioane de lei anual. Primarul a asigurat că există fonduri disponibile pentru a susține această ajustare și că investițiile în oraș nu vor fi afectate.
Cu toate acestea, consilierul local Răzvan Rotaru, anterior de la Pro România, acum independent, se opune majorării. Acesta consideră că decizia este greșită și afectează bugetul orașului: „La un orășel de 15.000 de locuitori, vă închipuiți ce ar însemna dacă banii ăștia i-am pune la cofinanțare (…) pentru un oraș care arată ca după bombardament”.
Criticile acestuia subliniază că 40% din bugetul local este alocat plății salariilor și susține că, până acum, au fost refuzate diverse cereri sub pretextul lipsei de fonduri.
În acest context, modificarea componenței Consiliului Local, raportată la alegerile din iunie, amplifică dezbaterea privind oportunitatea acestei măsuri.