Plajele din Constanța sunt acoperite de un strat inedit de alge roșii și brune, aduse la mal de valurile mării. Biologii marini explică fenomenul ca fiind consecința temperaturilor ridicate din timpul verii, care au favorizat înmulțirea peste medie a acestor alge.
„Ceranium – adică o algă roșie? Da, e brună, dar sunt și alge roșii în amestec, rodofite”, a explicat Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin, despre compoziția algelor care au ocupat plajele.
Reacțiile turiștilor variază; unii au fost încântați de spectacolul coloristic oferit de algele de pe litoral. „Au culoare foarte frumoasă. Își schimbă culoarea roșie, de fapt, asta e, spre indigo. E frumos!”, a declarat încântat un turist. O altă turistă a observat diversitatea culorilor: „Le-am văzut în toate culorile. Care sunt cele mai frumoase? Toate sunt frumoase, tot ce e de la natură e frumos”.
Cu toate acestea, nu toți cei care au vizitat plajele au fost la fel de impresionați. „Mizeria nu mi-a plăcut niciodată. Nu vă plac algele, să înțeleg. Nu. Algele, gunoaiele…”, a mărturisit un alt turist.
Fenomenul este explicat și de alți specialiști. Adrian Bâlbă, doctor în științe, subliniază: „Vedem un spectacol frumos al naturii, o culoare deosebită a algelor care au poposit pe malul mării aruncate de brizanți. E o toamnă caldă, caldă și pentru mare, ceea ce a generat o explozie algală”.
Importanța algelor brune și roșii nu este doar estetică. Acestea joacă un rol crucial în purificarea apelor de coastă și în susținerea diversității vietii marine, conform biologilor marini.
Biologul Răzvan Popescu Mirceni adaugă: „Unele dintre ele sunt brune, dar s-au decolorat de la soare după ce s-au desprins și, inevitabil, au ajuns la țărm. Anul acesta, este foarte posibil să fi avut două cicluri, pentru că am avut și la sfârșitul primăverii. Sunt algele care se instalează pe structurile mai recente, până să vină cele care au ciclu de viață multianual”.