Reclamă

Gisèle Pelicot, în vârstă de 71 de ani, este considerată o eroină feministă în Franța, după ce a dezvăluit experiența traumatizantă de a fi fost drogată și violată de peste 50 de bărbați, timp de mai mult de un deceniu, la inițiativa fostului ei soț. Cazul său, descris de New York Times drept unul dintre cele mai grave din ultimele decenii din Franța, a stârnit un val de solidaritate și susținere.

Gisèle a solicitat ca procesul să fie public, transformându-se astfel într-un simbol al luptei împotriva stigmatizării victimelor agresiunilor sexuale. De la începutul audierilor, Gisèle a fost încurajată și aplaudată de numeroase femei care o consideră o portavoce. New York Times relatează cum rotațiile zilnice pe primele pagini ale ziarelor sau pe graffitiurile de pe ziduri reflectă impactul său în societate.

„De fiecare dată când o vedem părăsind tribunalul, ține capul sus”, a declarat o admiratoare, Océane Guichardon, pentru NYT. Mulți o susțin și o numesc „Gisèle”, ca și cum ar fi o prietenă apropiată, recunoscându-se în eroismul său.

Procesul a scos la iveală nu doar abuzurile suferite de Gisèle, ci și dificultățile cu care se confruntă victimele în sistemul juridic. Avocații apărării au prezentat fotografii intime cu ea, încercând să distragă atenția de la vinovăția acuzaților. „Ce căutați aici, în această sală, pentru a mă face să par vinovată?”, a declarat Gisèle. „Dacă un bărbat ar fi venit să întrețină raporturi sexuale cu mine, tot ar fi trebuit să ceară consimțământul meu,” a adăugat ea.

Numai 12 dintre cei 50 de acuzați au pledat vinovați, alții susținând că au fost induși în eroare de soțul victimei, care afirma că Gisèle doar se prefăcea adormită. Fostul ei soț, alături de complicii săi, a recunoscut faptele, rostind mărturii circumstanțiale.

Cazul a generat discuții intense în societatea franceză asupra conceptelor de „cultură a violului” și „masculinitate toxică”, evidențiind pericolele procedurilor judiciare care aduc traume suplimentare victimelor.

Tribunalul este scena unde, săptămânal, grupuri de câte șase sau șapte acuzați își prezintă apărarea. Gisèle Pelicot devine un simbol al luptei pentru recunoașterea și protejarea drepturilor victimelor, iar inițiativa ei curajoasă de a face public un astfel de caz are mai mare valoare pentru societatea contemporană. Numai timpul va dezvălui cum va influența acest proces structurile judiciare și sensibilitatea socială față de asemenea drame.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro