Reclamă

Camera inferioară a Parlamentului german, Bundestagul, a aprobat joi un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, în valoare de 447 de milioane de dolari. Această decizie vine după o reuniune a Pactului pentru Ucraina, un cadru de securitate semnat de 32 de țări aliate în iulie 2024, la summitul NATO. Reuniunea a fost desfășurată în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

Potrivit declarației transmise de Bundestag, asistența financiară suplimentară va fi utilizată pentru achiziționarea de sisteme de apărare aeriană, tancuri, drone, muniție și piese de schimb, consolidând astfel capacitatea defensivă a forțelor armate ucrainene. În plus, Berlinul a anunțat că „în curând” va oferi o sumă suplimentară de 190 de milioane de dolari pentru refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei, afectată frecvent de atacurile rusești.

Germania, care inițial era un partener ezitant, a devenit al doilea mare donator militar al Ucrainei, chiar după SUA. În acest an, Berlinul va furniza Kievului aproximativ 8,8 miliarde de dolari. Cu toate acestea, se preconizează că ajutorul se va reduce la jumătate, ajungând la 4,4 miliarde de dolari până în 2025. Berlinul speră ca acest deficit să fie acoperit prin includerea Ucrainei în schema activelor rusești înghețate, care ar putea aduce 50 de miliarde de dolari Ucrainei. Cu toate acestea, implicarea procedurală a Statelor Unite în schema activelor a fost întârziată de Ungaria.

În timp ce Germania subliniază angajamentul său față de Ucraina, partidele „anti-război” de dreapta și de stânga care se opun ajutorului au obținut victorii în alegerile regionale de la 1 septembrie, cauzând complicații politice pentru susținerea Germaniei. Până în iunie 2024, Germania alocase 16,4 miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina începând din 2022, conform datelor Institutului Kiel pentru Economia Mondială (IfW).


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro