Reclamă

Ministerul israelian al Apărării a anunțat joi obținerea unui pachet de ajutor militar american în valoare de 8,7 miliarde de dolari, menit să susțină eforturile militare ale Israelului. În plină escaladare a conflictului cu gruparea libaneză Hezbollah și în război în Gaza, acest ajutor vine să întărească capacitățile de apărare ale Israelului, relatează agenția AFP, conform Agerpres.

Pachetul financiar a fost negociat între Israel și Statele Unite la Washington și include 3,5 miliarde de dolari pentru achiziția de materiale și echipament de război. Alte 5,2 miliarde de dolari sunt destinate îmbunătățirii sistemelor de apărare antiaeriană israeliene, cum ar fi sistemele Iron Dome și David’s Sling, precum și dezvoltării unui nou „sistem laser de ultimă generație”.

De câțiva ani, Israelul lucrează la un sistem antirachetă utilizând tehnologie laser, ce ar oferi un avantaj în fața rachetelor deținute de Hezbollah pe flancul său nordic.

Anunțul acestei finanțări vine în aceeași zi în care președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a făcut un apel la ONU, cerând comunității internaționale să oprească livrările de arme către Israel. „Această nebunie nu poate continua. Întreaga lume este responsabilă pentru ceea ce se întâmplă cu populația noastră în Gaza și în Cisiordania”, a declarat Abbas, făcând referire la suferințele poporului palestinian.

Președintele Abbas a afirmat la tribuna ONU: „Opriți genocidul. Nu mai trimiteți arme către Israel”, considerând că Israelul nu merită statutul de membru al Națiunilor Unite. Abbas a continuat: „Opriți această crimă. Opriți-o acum. Nu mai ucideți copii și femei”, la aproape un an după începutul campaniei militare israeliene în Fâșia Gaza, ca reacție la atacurile grupării Hamas din 7 octombrie 2023.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro