O unitate militară din Mozambic însărcinată cu protejarea complexului pentru gaze naturale construit de TotalEnergies este acuzată de masacrarea civililor în nordul statului, potrivit unei investigații jurnalistice. Regiunea, cunoscută sub numele de peninsula Afungi, a fost scena unor violențe brutale, în care sute de săteni au fost răpiți, torturați și uciși.
Complexul de gaze, cândva considerat cea mai mare investiție privată în Africa, a fost locul unor atrocități comise de soldații desemnați să îl apere, susțin martorii oculari. Aceștia au scos la lumină detalii despre violențele soldaților care, în loc să protejeze civilii, i-au acuzat pe săteni de colaborare cu militanții Al-Shabab.
În 2021, localnicii au fugit din calea conflictului dintre armată și insurgenții islamiști, doar pentru a deveni victime ale forțelor care ar fi trebuit să le asigure protecția. Sute de bărbați au fost închiși în containere și supuși unor tratamente inumane. Supraviețuitorii povestesc despre bătăi, sufocări și execuții sumare, în timp ce femeile au fost agresate sexual.
Martorii relatează că ofițerul responsabil cu protecția complexului considera misiunea sa ca fiind pentru protejarea „proiectului Total”. Descoperirea gazelor naturale în 2010 a transformat peninsula Afungi într-o zonă strategică, dar și într-un câmp de luptă între forțele guvernamentale și militanții islamiști locali. Inițial, dreptul de exploatare a zăcămintelor fusese atribuit unui consorțiu condus de Anadarko, ulterior preluat de TotalEnergies.
Încercând să protejeze investiția, TotalEnergies a desfășurat o forță de securitate formată din soldați și paramilitari din Mozambic, alimentând tensiunile și violențele între comunitatea locală și forțele menite să apere regiunea. Activitățile acestei forțe au provocat victime colaterale și strămutări forțate ale localnicilor.
Violențele comise sub pretextul protejării instalațiilor industriale nu sunt un fenomen izolat în industria energetică. Au existat numeroase cazuri în care companii internaționale au fost investigate sau judecate pentru implicarea directă sau indirectă în abuzuri serioase asupra drepturilor omului în țările în care operează.
Tragediile recente din nordul Mozambicului au adus în atenție dilema etică în operațiunile companiilor mari într-un context instabil geopolitic. Principalul punct de controversă rămâne consecințele economice și umanitare ale exploatării resurselor naturale, care, în multe cazuri, conduc la exacerbarea conflictelor în regiuni deja fragile.