Reclamă

Peste 50 de copii din Târgu Jiu au fost relocați într-o locație improvizată la parterul unui bloc din cauza lucrărilor de renovare ale grădiniței în care învățau. Părinții au semnalat probleme grave legate de condițiile de igienă și spațiul redus, ceea ce a determinat autoritățile să declare că sănătatea copiilor este în pericol, relatează Pandurul.ro.

Un apartament de aproximativ 60 de metri pătrați, unde au fost relocați copiii, a fost evaluat ca necorespunzător de către părinți, care au menționat prezența igrasiei și a unui miros persistent de mucegai. „O grădiniță cu etaj s-a mutat într-un apartament de maximum 60 de metri pătrați. Sunt condiții precare, cu miros persistent de mucegai. Nu se îndeplinește nimic. Am sesizat toate instituțiile și nimeni nu ne-a luat în seamă. Ni s-a spus că e o măsură provizorie și putem să mai suportăm și noi până la finalizare, adică 10 iunie 2025″, a declarat unul dintre părinți.

Direcția de Sănătate Publică Gorj a intervenit și a efectuat o anchetă, confirmând plângerile părinților. Reprezentanta DSP Gorj, Daiana Militaru, a declarat că „Direcţia de Sănătate Publică a dispus un termen de șapte zile în care să fie găsit un alt spațiu pentru a fi mutați copiii. S-au făcut verificări și s-a constatat că nu se respectă cubajul per copil. S-a constatat că mirosul persistent provine de la canalizarea blocului urmând să se facă demersuri pentru remedierea acestei situații.”

În pofida constatărilor sanitare, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj au caracterizat situația ca fiind exagerată și provizorie. Ionuț Catrina, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj, a menționat că „Este o situație excepţională și regretabilă (…) Acolo au fost zeci de ani chiar și patru grupe de preșcolari. Mi-e greu să cred că dacă s-a desființat această entitate acum un an și jumătate, s-au degradat condițiile în așa hal încât azi să nu mai putem vorbi de o funcționare a unei unităţi de învățământ, a unor grupe de preșcolari. S-au finalizat lucrări ce țin de înlocuirea parchetului, vopsirea pereților pentru relocare.”

Inițial, planurile prevedeau ca cei 54 de copii și cele trei educatoare să rămână în apartamentul improvizat până în anul 2025. Însă, din cauza neregulilor observate, Primăria din Târgu Jiu a comunicat că se așteaptă să mute lecțiile online, până la remedierea situației logistice și igienice din locația curentă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro