Misterioasa substanţă albă găsită pe capul şi gâtul unor mumii din China, datând de peste 3.600 de ani, s-a dovedit a fi cea mai veche brânză din lume. Testele ADN recente au dezvăluit că această substanţă este brânză de kefir, obţinută dintr-un amestec de lapte de vacă şi de capră, potrivit unui studiu publicat miercuri în jurnalul Cell, relatează Agerpres.
Arheologii au descoperit această substanţă enigmatică acum două decenii în Cimitirul Xiaohe, din Bazinul Tarim, situat în nord-vestul Chinei. Analizele au confirmat că brânza conţinea specii de bacterii şi fungi ce se regăsesc şi în kefirul de astăzi, precum Lactobacillus kefiranofaciens şi Pichia kudriavzevii.
„Aceasta este cea mai veche mostră de brânză descoperită vreodată”, a declarat Qiaomei Fu, paleontolog şi coordonator al studiului, de la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor şi de Paleoantropologie din cadrul Academiei de Ştiinţe Chineze de la Beijing. De asemenea, el a subliniat că „alimentele precum brânza sunt extrem de greu de conservat de-a lungul miilor de ani, ceea ce a oferit o oportunitate rară pentru cercetătorii din domeniul paleoantropologiei”.
Studiul detaliat al acestei brânze străvechi poate dezvălui informaţii valoroase despre dieta şi cultura strămoşilor noştri. Cercetătorii au stabilit că particulele de Lactobacillus kefiranofaciens sunt similare cu cele găsite în Tibet, iar prin secvenţierea genelor bacteriene, pot analiza evoluţia bacteriilor probiotice timp de 3.600 de ani.
„Observaţiile noastre sugerează că în regiunea Xinjiang a Chinei s-a menţinut cultura kefirului încă din Epoca Bronzului. Analizând produsele lactate din acea perioadă, vom obţine o imagine mai clară asupra vieţii şi interacţiunii oamenilor cu mediul lor”, a susţinut în continuare Qiaomei Fu. Enigma care persistă este motivul pentru care aceste mumii au fost acoperite cu brânză.