UniCredit, una dintre cele mai mari bănci din Italia, a întâmpinat o opoziție puternică din partea Germaniei în încercarea sa de a deveni cel mai mare acționar al Commerzbank. Cancelarul german Olaf Scholz a calificat acțiunea grupului financiar italian ca un ‘atac neprietenos’, contextualizând rivalitatea internațională în sectorul financiar european.
Inițiativa UniCredit, prin care banca și-a majorat participația la Commerzbank de la 9% la 21%, a provocat reacții severe nu doar din partea guvernului german, dar și printre europarlamentari. Eurodeputatul italian Irene Tinagli a remarcat faptul că, deși statele membre solicită o integrare financiară mai mare, ezită atunci când aceasta amenință actorii naționali majori. Berlinul este preocupat că influența UniCredit asupra Commerzbank ar limita accesul la credite pentru micii producători germani, vitali economiei naționale.
Criticii Germania susțin că această opoziție ilustrează tendința Berlinului de a favoriza interesele interne în detrimentul pieței comune, acuză consolidată de subvențiile substanțiale oferite de Germania către industria locală în timpul crizei energetice din 2022. În acest context, Giovanni Sabatini avertizează că blocarea afacerii pe motive politice ar transmite un mesaj negativ către strategia de integrare financiară europeană.
Proiectul uniunii bancare europene, menit să fortifice cooperarea între băncile de pe continent, riscă să fie compromis de astfel de divergențe naționale. Raportul lui Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Centrale Europene, subliniază pericolul fragmentării financiare asupra creșterii economice a UE, accentuând poziția vulnerabilă față de giganții bancari americani.
Pe de altă parte, preluarea Commerzbank de către UniCredit a ridicat îngrijorări cu privire la potențialele concedieri și efecte negative asupra economiei germane, un fenomen asociat deseori cu expansiunile financiare. Expertul bancar Nicolas Véron consideră conflictul între UniCredit și Germania ca fiind unul de durată, pus într-un context mai larg al luptelor de putere din Europa.
Această dilemă ilustrează provocările întâmpinate de Uniunea Europeană în a-și atinge obiectivele de creare a unui sector financiar puternic și unificat. Rămâne de văzut dacă discuțiile dintre banca italiană și autoritățile germane vor conduce la o reconciliere sau vor continua să amenințe stabilitatea proiectului european.