Reclamă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la New York, că România are șanse bune să facă un pas înainte în acest an pentru a adera la spaţiul Schengen cu frontierele terestre. El a subliniat că autorităţile române au „lucrat tot timpul foarte intens” pentru acest obiectiv, deși nu poate garanta succesul acestei inițiative. „Nu pot să spun că există garanţii, dar există şanse destul de bune ca încă în acest an să facem următorul pas”, a afirmat președintele.

În legătură cu accelerarea procesului de aderare, Klaus Iohannis a declarat că este vital ca „toate demersurile legate de finalizarea parcursului Schengen pentru România” să fie continuate. „S-a lucrat tot timpul foarte intens pentru acest obiectiv”, a asigurat șeful statului. Chiar și cu un orizont de succes în acest an, el a menționat că „mai este nevoie de foarte multe discuţii şi de foarte multe negocieri”.

România și Bulgaria au început deja integrarea în spaţiul Schengen, având acces la frontierele aeriene și maritime de la 31 martie 2024, potrivit unei decizii adoptate la Bruxelles la finalul anului trecut. Cu toate acestea, aderarea completă, care include frontierele terestre, necesită o altă decizie politică la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.

Magnus Brunner, propus de Austria, singurul stat care s-a opus aderării depline a României la Schengen, este așteptat să devină noul comisar european pentru afaceri interne şi migraţie. Nominalizarea sa, inclusă în componența noii Comisii Europene anunțate de președinta Ursula von der Leyen pe 17 septembrie, necesită votul de validare al Parlamentului European.
Parlamentul urmează să se pronunţe astfel asupra întregii Comisii von der Leyen 2.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro