Reclamă

Noul ciclon, numit Ashley, care va lovi România, determină revizuirea prognozelor hidrologice pentru Dunăre, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului. Ciclonul poate duce la creșterea debitului Dunării până la 9.500 de metri cubi pe secundă, față de cei 8.000 de metri cubi estimați anterior la Baziaș.

„De unde stăteam liniștiți că vom avea în jur de 8.000 de metri cubi pe secundă la Baziaș, și gestionăm fără probleme, prognoza actualizată în baza acestor noi fenomene meteo indică pe sectorul românesc al Dunării debite care ar putea să ajungă și la 9.500 de metri cubi pe secundă, lucru care ne alertează”, a afirmat ministrul Mediului.

Fechet a subliniat că, în urma furtunii Boris, caracterizată prin precipitații abundente, urmează Ashley, care ar putea produce ploi de 80 până la 100 litri pe metru pătrat sau mai mult. „Ne așteptăm să avem și în România precipitații însemnate”, a avertizat acesta.

Ministrul Mediului a anunțat că nu se ia în considerare evacuarea populației în acest moment, dar că un comitet ministerial pentru situații de urgență va fi convocat vineri dimineața, pentru a evalua situația după noile modele meteorologice și simulări hidrologice.

„E important ca cetățenii să fie alertați, să fie atenți la mesajele pe care le primesc, nu doar pe telefon”, a subliniat Fechet, accentuând rolul autorităților locale în informarea populației. Totodată, el a precizat că este posibil să fie emisă o avertizare generală de cod portocaliu pentru întreg teritoriul României, începând cu vineri după-amiază și până duminică seara.

Această situație necesită ca resursele să fie mobilizate eficient, iar toate comitetele județene să fie pregătite pentru orice eventualitate. „Vom ști exact unde trebuie să mobilizăm resursele”, a concluzionat ministrul.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro