Reclamă

Rusia a inițiat un program de armament în China pentru dezvoltarea și producția de drone de atac cu rază lungă, destinate utilizării în conflictul din Ucraina. Informația provine din surse ale unei agenții europene de informații și documente analizate de Reuters.

Filiala IEMZ Kupol a companiei ruse de stat de armament Almaz-Antey a dezvoltat și testat drona Garpiya-3 (G3) în China, cu suportul specialiștilor locali, așa cum este indicat într-un raport Kupol trimis Ministerului rus al Apărării la începutul anului. Kupol a reușit să producă drone la scară largă într-o fabrică din China, pentru a sprijini „operațiunea militară specială” din Ucraina, termenul utilizat de Moscova pentru războiul declanșat în februarie 2022.

Nici Kupol, Almaz-Antey sau Ministerul rus al Apărării nu au răspuns solicitărilor de comentarii, iar Ministerul de Externe al Chinei a afirmat că nu are cunoștință de un astfel de proiect și că există controale stricte la exportul de drone.

Fabian Hinz, cercetător la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a declarat pentru Reuters că „livrarea de UAV-uri din China către Rusia ar fi o evoluție semnificativă” dacă se confirmă. Pe de altă parte, Samuel Bendett de la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană a subliniat că Beijingul ar putea ezita față de sancțiuni internaționale, cerând mai multe informații despre producția de drone militare rusești în China.

Drona G3 oferă o rază de acțiune de 2.000 km, transportând o sarcină utilă de 50 kg. Eșantioane și alte modele de drone au fost testate în Rusia, colaborând cu experți chinezi, cu toate că rapoartele nu identifică precis specialiștii chinezi implicați.

Surselor din serviciile de informații europene afirmă că livrarea unor UAV-uri din China către Rusia ar fi prima dovadă concretă de acest tip de schimb, documentele prezentând proiectul ca fiind inițiat în China.

Ministerul de Externe chinez declară că soldurile de arme desfășurate de alte națiuni au „pus gaz pe focul crizei ucrainene”, insistând asupra faptului că nu sunt restricții internaționale privind comerțul cu Rusia și că poziția Chinei a fost rămas neutră în conflict.

Documentele indică, de asemenea, planuri pentru crearea unui centru comun ruso-chinez de cercetare și producție de drone în regiunea Xinjiang din China, denumit „Advanced UAV Research and Manufacturing Base”, care ar putea produce 800 de drone anual.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro