Reclamă

Armata rusă a anunțat miercuri că a preluat controlul asupra localităților Ostroie și Grigorovka, în regiunea Donețk, estul Ucrainei. Potrivit Ministerului rus al Apărării, trupele Moscovei continuă să avanseze în fața forțelor ucrainene, depășite numeric și lipsite de putere de foc. „Unitățile grupării armate Sud au eliberat localitățile Ostroie și Grigorovka (Gostre și Grigorivka, în ucraineană)”, a transmis ministerul într-un comunicat.

Recent, atenția observatorilor militari s-a concentrat asupra situației critice din orașul Vuhledar, localizat mai la sud în regiunea Donețk. De peste doi ani, trupele ucrainene sunt angrenate în lupte intense pentru a respinge atacurile rusești. Conform raportului zilnic al Ministerului britanic al Apărării, forțele Kremlinului au avansat în sectorul Vuhledar și amenință acum orașul din trei direcții distincte.

Contactată de AFP, Brigada a 72-a mecanizată ucraineană, împreună cu comandamentul responsabil de acest sector, nu au dorit să comenteze situația de la Vuhledar. Denis Pușilin, responsabil instalat de ruși în regiunea Donețk, a declarat că lupte se desfășoară deja în interiorul orașului. Potrivit agenției de presă RIA Novosti, unități rusești luptă în prezent împotriva apărătorilor ucraineni, care sunt în retragere.

Pentru Rusia, orașul Vuhledar este un obiectiv strategic important, conform declarațiilor făcute de bloggeri militari care susțin că forțele intenționează să încercuiască orașul cât mai curând posibil. ISW a confirmat, într-un raport recent, că trupele ruse au intrat dinspre est și încearcă să progreseze și din nord-estul orașului.

Încă din februarie 2022, armata rusă a încercat să captureze orașul Vuhledar prin două ofensive majore, ambele eșuând cu pierderi semnificative pentru atacatori. Serghii Zgureț, un expert militar ucrainean, a explicat că „orașul este situat pe o înălțime, ceea ce a oferit un avantaj strategic forțelor ucrainene, permițând respingerea atacurilor inamice pentru o lungă perioadă de timp”.

În timp ce situația este tensionată în estul Ucrainei, armata ucraineană a contraatacat pe 6 august în regiunea rusă Kursk, recucerind câteva sute de kilometri pătrați. Kievul spera să constrângă Moscova să-și redistribuie trupele în regiunea Donețk, însă soldații ruși par să continue avansul în estul Ucrainei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro