Reclamă

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat miercuri la apelul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresat ONU de a forța Rusia să accepte pacea cu Ucraina, calificându-l drept „o eroare fatală”. Potrivit Agerepres, Peskov a subliniat că această acțiune va avea „inevitabil consecințe asupra regimului de la Kiev”.

În cadrul conferinței de presă telefonice zilnice, Peskov a evidențiat „dinamica pozitivă” a progreselor armatei ruse în regiunea ucraineană Donbas și a afirmat că forțarea Rusiei să accepte o înțelegere este „imposibilă”. El a precizat: „Rusia este adepta păcii, dar cu condiția ca pilonii securității sale să fie garantați și obiectivele stabilite de operațiunea militară specială să fie îndeplinite. Fără atingerea acestor obiective, impunerea ei (pacea) este imposibilă”.

La rândul său, președintele Zelenski a declarat în cadrul unei sesiuni a Consiliului de Securitate consacrate Ucrainei, desfășurată pe marginea unei reuniuni la nivel înalt a Adunării Generale a ONU la New York, că „Rusia nu poate decât să fie constrânsă la pace și este exact ceea ce trebuie făcut: Rusia să fie constrânsă să facă pace”.

Zelenski a mai acuzat Moscova că plănuiește atacuri împotriva a trei centrale nucleare ucrainene și a denunțat că Kremlinul a transformat Iranul și Coreea de Nord în „complici” ai „războiului său criminal în Europa”.

Aceste schimburi de replici intensifică tensiunile dintre Rusia și Ucraina, pe fondul conflictului prelungit. Apelul lui Zelenski și răspunsul Kremlinului reflectă pozițiile divergente ale celor două părți, în timp ce comunitatea internațională caută soluții pentru a facilita un dialog de pace.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro