Un bărbat a fost executat în Missouri, Statele Unite, contrar obiecțiilor procurorilor și ale familiei victimei, iar trei dintre jurați care l-au condamnat pe Marcellus „Khaliifah” Williams au cerut comutarea pedepsei, relatează The Guardian. Williams, condamnat la moarte în 2001 pentru uciderea jurnalistei Felicia Gayle, și-a susținut nevinovăția până în ultimul moment. Crima a avut loc în 1998, când Felicia Gayle a fost înjunghiată de mai multe ori în timpul unei spargeri la domiciliul său.
Curtea Supremă a Statelor Unite a respins două apeluri pentru stoparea execuției, în pofida cererii procuraturii de comutare a pedepsei cu moartea în închisoare pe viață, susținute și de familia jurnalistei ucise. „Povestea lui Williams reaminteşte multe altele surprinse în sistemul judiciar penal din ţara noastră. Bărbat de culoare condamnat pentru uciderea unei femei albe, Williams a susţinut tot timpul că este nevinovat, până la sfârşit. Condamnarea lui s-a bazat pe declaraţiile a doi martori oculari care au fost plătiţi pentru a depune mărturie. Nicio dovadă ADN nu l-a legat de crimă”, a declarat organizația Innocence Project.
Procurorul general din Missouri, Andrew Bailey, a aprobat execuția, refuzând să țină cont de apelul procurorilor din comitatul St Louis, care anchetaseră cazul. Nicio probă criminalistică nu l-a legat pe Williams de arma folosită sau de locul crimei, iar procurorii locali, familia victimei și câțiva jurați au revocat condamnarea sa.
Avocata lui Williams, Tricia Rojo Bushnell, a criticat aspru decizia, menționând: „Toți trebuie să punem la îndoială orice sistem care ar permite acest lucru să se întâmple. Execuția unei persoane nevinovate este cea mai extremă manifestare a obsesiei statului Missouri pentru ‘finalitate’ în ciuda adevărului, dreptății și umanității, cu orice preț.”
În ianuarie, procurorul Wesley Bell a depus o moțiune pentru a anula condamnarea lui Williams, susținând că testele ADN repetate nu au prezentat dovezi incriminatorii. „Ucigașul lui Gayle a lăsat în urmă dovezi fizice considerabile. Niciuna dintre aceste dovezi fizice nu poate fi legată de Williams. Noile dovezi sugerează că Williams este de fapt nevinovat”, a afirmat Bell. Procesul de manipulare a probelor a fost criticat, un expert criminalist declarând că proasta gestionare a dovezilor a făcut imposibil să se determine implicarea lui Williams.
Conform Death Penalty Information Center, în Statele Unite au fost executate în acest an 16 persoane, iar în anul precedent 24 de pedepse capitale au fost puse în aplicare.