Reclamă

Mii de locuitori din estul Australiei au fost cuprinși de panică miercuri, după ce Biroul de Meteorologie a emis o alertă de tsunami. Avertizarea a fost transmisă către utilizatorii aplicației de-a lungul coastei New South Wales și Queensland, chiar după ora 11:30. Mesajul indica un presupus tsunami iminent, cauzat de un cutremur cu magnitudinea de 8,2 în largul coastelor Noii Zeelande, conform informațiilor publicate de The Guardian.

Surprinzător, alerta a fost primită chiar și de către persoane aflate departe de coastă, până la Canberra, aflată la 125 km de cea mai apropiată plajă, generând confuzie și neliniște.

Nu mult după alerta inițială, un al doilea mesaj a anulat avertizarea: „alertă de tsunami anulată”, explicând că mesajul fusese doar un test. Utilizatorii aplicației s-au grăbit să manifeste confuzia și îngrijorările lor pe rețelele de socializare.

Deși Biroul anunțase testul pe rețelele de socializare, mulți utilizatori nu fuseseră informați direct prin aplicație despre planificarea acestuia. Un purtător de cuvânt al biroului a declarat că testul a făcut parte din tranziția către un nou software al sistemului de alertă rapidă împotriva tsunami: „Nu există NICIO amenințare de tsunami pentru Australia”, a afirmat purtătorul de cuvânt. „Biroul își cere scuze pentru orice confuzie provocată de acest test”.

Testarea este considerată vitală pentru pregătirea și planificarea adecvată în cazuri reale de amenințare cu tsunami, a subliniat oficialul. Biroul de Meteorologie este integrat în Joint Australian Tsunami Warning Centre (JATWC), ce are rolul de a detecta și avertiza cu privire la orice potențial pericol de tsunami pentru coasta Australiei și teritoriile sale offshore. Purtătorul de cuvânt a mai spus că biroul furnizează informații cât mai precise în caz de amenințare cu tsunami pentru Australia.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro