Reclamă

Specialiştii de la Administraţia Naţională Apele Române au anunţat că viitura pe Dunăre va ajunge în România mai târziu decât se estima iniţial, şi anume la 1 octombrie. Această întârziere este datorată atenuării viiturii în zonele natural inundabile din Serbia. Debitul actual al Dunării la intrarea în ţară este de 6.600 de metri cubi pe secundă, iar conform prognozelor, va atinge 8.000 de metri cubi pe secundă pe 1 octombrie. Informaţiile au fost furnizate de News.ro.

„Debitele Dunării la intrarea în ţară sunt astăzi la valoarea de 6.600 mc/s (aproape dublu faţă de media multianuală a lunii septembrie, 3.800 mc/s), vor fi în creştere ajungând până la valoarea maximă de 8.000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor”, au declarat reprezentanţii Administraţiei Apele Române.

Prognoza a fost elaborată luând în considerare datele recente din bazinul Dunării, consultările cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, respectiv precipitaţiile prognozate pentru perioada următoare. De asemenea, s-a ţinut cont de o atenuare mai mare a viiturii în zonele inundabile din amonte de Bogojevo. Aceasta a dus la reducerea semnificativă a debitului maxim şi a volumului undei de viitură.

Apele Române menţin monitorizarea atentă a nivelurilor şi a liniei de apărare de la Dunăre. În cazul în care se vor emite noi avertizări, formaţiile de intervenţie vor fi dublate cu agenţi hidrotehnici. Hidrologii Administraţiei Bazinale transmit permanent informaţii despre nivelurile Dunării pentru a reactualiza prognozele şi a emite noi avertizări dacă este necesar.

Măsuri de prevenire sunt deja implementate, printre care se numără achiziţionarea unor saci, materiale şi utilaje, amplasate aproape de sectorul românesc al Dunării. De asemenea, au fost inspectaţi cei 1.100 de kilometri de diguri, iar punctele vulnerabile au fost consolidate după caz.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro