Reclamă

Utilizarea problematică a rețelelor sociale și dependența de jocuri online sunt în creștere în rândul tinerilor europeni, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Fenomenul este deosebit de răspândit în rândul adolescenților români de 13 și 15 ani, potrivit unui comunicat transmis de OMS, citat de Agerpres.

„Avem nevoie de acțiuni imediate și susținute pentru a ajuta adolescenții să pună capăt utilizării potențial dăunătoare a rețelelor sociale, care s-a demonstrat că duce la depresie, agresiune, anxietate și rezultate școlare slabe”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.

În anul 2022, 11% dintre adolescenți (13% dintre fete și 9% dintre băieți) au prezentat semne de utilizare problematică a rețelelor sociale, o creștere de la 7% înregistrată cu patru ani înainte. Datele au fost colectate de la 280.000 de persoane tinere cu vârste de 11, 13 și 15 ani din 44 de țări din Europa, Asia Centrală și Canada.

Simptomele dificultății de a controla utilizarea excesivă a rețelelor sociale, sentimentul de lipsă și abandonarea altor activități pentru acestea, sunt similare cu cele ale dependenței. Ponderea cea mai mare a tinerilor afectați este în România, unde 28% dintre adolescenții de 13 și 15 ani sunt afectați, în timp ce adolescenții olandezi înregistrează un procent de doar 3%.

În plus, o treime dintre adolescenți accesează jocuri online zilnic, iar 22% dintre ei petrec cel puțin patru ore pe zi jucându-se, notează OMS. Din eșantionul cercetat, 12% dintre adolescenți prezintă un comportament problematic în ceea ce privește jocurile, cu o incidență mai ridicată în rândul băieților (16%) comparativ cu fetele (7%).

„Este esențial să luăm măsuri pentru a-i proteja pe tineri, astfel încât aceștia să poată naviga în peisajul digital în siguranță și să poată face alegeri informate în ceea ce privește activitățile lor online, maximizând beneficiile și minimizând în același timp riscurile pentru bunăstarea lor mentală și socială”, a adăugat Natasha Azzopardi-Muscat, reprezentantă a OMS pentru Europa.

OMS subliniază importanța utilizării responsabile a rețelelor sociale, evidențiind avantajele socializării online. Potrivit datelor, 36% dintre tineri comunică constant cu prietenii lor prin mijloace digitale, procentul crescând la 44% în rândul adolescentelor de 15 ani. Reprezentanții OMS insistă asupra faptului că tinerii „trebuie să domine rețelele sociale și să nu lase rețelele sociale să îi domine”.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro