Reclamă

Ciclonul Boris a provocat inundații devastatoare în România, Polonia, Cehia, Austria și Italia, ducând la cel puțin 24 de morți și pagube de miliarde de euro. Oamenii de știință susțin că aceste fenomene extreme sunt agravante de schimbările climatice, iar grupul World Weather Attribution (WWA) a dezvăluit că furtuna a fost cea mai ploioasă înregistrată vreodată în Europa Centrală.

Furtuna a fost bine prognozată, fapt ce a permis unor regiuni să se pregătească mai bine, evitând decese suplimentare. Friederike Otto, lector principal în știința climei la Imperial College London, a afirmat: „Este cu siguranță ceea ce vom vedea mult mai mult în viitor. [Este] semnătura schimbărilor climatice.”

Europa se încălzește mai rapid ca orice alt continent, cu o creștere medie a temperaturii de aproximativ 2.3 °C față de a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ceea ce duce la valuri de căldură și precipitații mai intense, în special în nordul și centrul Europei. Un climat mai cald poate reține mai multă umiditate, ceea ce explică precipitațiile intense cauzate de Ciclonul Boris.

Conform studiilor WWA, tipul de precipitații declanșat de Ciclonul Boris se așteaptă să apară o dată la 100-300 de ani în clima actuală. Totuși, încălzirea globală sporită va face aceste evenimente mai frecvente și mai severe. UE a promis 10 miliarde de euro pentru reparații de urgență în zonele afectate.

Protecția îmbunătățită împotriva inundațiilor a protejat comunitățile, dar experții, precum Francesco Dottori de la IUSS Pavia, avertizează că modificările climatice ar putea face aceste măsuri ineficiente în viitor. Singura soluție ar fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a limita încălzirea globală.

Se preconizează că, fără măsuri mai stricte de combatere a schimbărilor climatice, intensitatea precipitațiilor și a evenimentelor meteorologice extreme va continua să crească în Europa. Lupta împotriva încălzirii globale poate fi cheia pentru a preveni viitoarele dezastre climatice pe continent.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro