Reclamă

Zelenski cere ONU să constrângă Rusia la pace, criticând sprijinul Iranului și Coreei de Nord

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat marți, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, să ia măsuri pentru a obliga Rusia să pună capăt ostilităților, denunțând în același timp Iranul și Coreea de Nord drept „complici” ai Moscovei.

„Rusia nu poate decât să fie constrânsă la pace și este exact ceea ce trebuie făcut: Rusia să fie constrânsă să facă pace”, a afirmat Zelenski în timpul unei sesiuni dedicate Ucrainei, desfășurate în marginea unei întâlniri la nivel înalt a Adunării Generale a ONU la New York.

În contextul vizitei sale în Statele Unite, unde se află de duminică seara, Zelenski intenționează să discute cu președintele american Joe Biden și cu Congresul american un „plan al victoriei” menit să încheie invazia rusă, conform relatărilor AFP preluate de Agerpres.

Zelenski a îndreptat critici dure către Iran și Coreea de Nord, susținând că acestea sprijină mașinăria de război rusă în Ucraina.

„Rusia nu are niciun motiv legitim – absolut niciunul – să facă din Iran și din Coreea de Nord complicii de facto ai războiului său criminal în Europa, cu armelor lor care ne ucid, care ucid ucraineni”, a subliniat liderul ucrainean.

Din nefericire, cel puțin trei persoane au decedat și alte 34 au fost rănite în urma unui nou atac rusesc asupra unui cartier rezidențial din Harkov, oraș vizat frecvent de lovituri aeriene, conform autorităților. Rusia a atacat cu bombe ghidate un bloc de locuințe și o brutărie.

Forțele ruse au desfășurat un nou atac și în sud, asupra orașului Zaporojie, care a fost ținta mai multor lovituri în ultimele zile, rezultând în rănirea a șapte persoane. „Țintele bombelor rusești au fost un bloc de locuințe, o brutărie, un stadion. Cu alte cuvinte, viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți”, a declarat Zelenski.

În același timp, șeful diplomației americane Antony Blinken a îndemnat comunitatea internațională să condamne ajutorul militar oferit de Teheran și Phenian Moscovei. „Susținerea Teheranului și Phenianului îl ajută pe președintele rus Vladimir Putin să producă masacru, suferință și să aducă la ruină bărbați, femei și copii ucraineni nevinovați”, a precizat Blinken.

De asemenea, omologul său chinez, Wang Yi, a reiterat că Beijingul nu este implicat în conflict și susține o soluție pașnică. „China nu este la originea crizei ucrainene și nici nu participă la ea. China este mereu de partea păcii”, a declarat acesta, negând acuzațiile americane conform cărora China oferă sprijin Moscovei.

Zelenski și-a menținut ferm poziția în cadrul Consiliului de Securitate, cerând să se intervină decisiv pentru a impune pacea în regiune.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro