Reclamă

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, a criticat vehement prezenţa unui submarin nuclear american în portul Busan, Coreea de Sud. Potrivit agenţiei de stat KCNA, preluată de Reuters, Kim a declarat că această acţiune reflectă „ambiţia SUA de a spori ameninţarea”. Mai precis, ea a afirmat că prezenţa submarinului USS Vermont este o dovadă că SUA intenţionează să „evidențieze avantajele nuclear-strategice, să îşi arate forţa şi să sporească ameninţarea”.

Submarinul american USS Vermont a ajuns luni la baza navală din Busan, urmând să fie realimentat şi pentru a le permite membrilor echipajului să se odihnească. Informaţia a fost confirmată de agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, citând surse din forţele navale sud-coreene.

Declaraţiile lui Kim Yo Jong au venit la scurt timp după întâlnirea de luni, desfășurată pe marginea Adunării Generale a ONU. La această întâlnire, miniştrii de externe din Coreea de Sud, SUA şi Japonia şi-au exprimat îngrijorarea faţă de recentele acțiuni ale Coreei de Nord. Printre acestea se numără dezvăluirea facilităţilor de îmbogăţire a uraniului şi colaborarea continuă cu Rusia.

Participanţii la întâlnire au decis să organizeze demersuri pentru un summit trilateral ce urmează să aibă loc în acest an, conform unui comunicat oficial al Ministerului de Externe sud-coreean. Atât criticile de la Phenian, cât și demersurile diplomatice pun în evidență tensiunile crescânde din peninsula coreeană.

Kim Yo Jong a devenit una dintre cele mai proeminente figuri din regimul nord-coreean, iar afirmațiile sale sunt de obicei extrem de atent urmărite de către comunitatea internațională.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro