Reclamă

Ucraina a anunțat că va aloca mai bine de 60% din bugetul său pe anul 2025 pentru apărare și securitate, în contextul războiului cu Rusia care a afectat profund economia țării. Potrivit unui proiect de lege prezentat de guvernul ucrainean, fondurile destinate pentru securitate și apărare se vor ridica la 2.223 de miliarde de grivne, echivalentul a 48,3 miliarde de euro, informează Ministerul de Finanțe al Ucrainei.

Această sumă reprezintă aproximativ 26% din produsul intern brut al Ucrainei și arată o creștere cu 2% față de bugetul revizuit pentru anul 2024. În total, în jur de 61% din bugetul național va fi direcționat către apărare și securitate în anul următor, conform unei analize realizate de AFP.

Ministrul de Finanțe al Ucrainei, Serghei Marcenko, a declarat în mod ferm că „apărarea Ucrainei va fi asigurată prin planul bugetar pentru 2025”.

În vederea realizării acestui buget, guvernul de la Kiev intenționează să își mărească aproape dublu veniturile din impozitul pe venitul persoanelor fizice. De asemenea, Ucraina estimează că va avea nevoie de suport financiar extern în valoare de 34,5 miliarde de euro în 2025, sprijin ce ar trebui să vină din partea aliaților occidentali și a organizațiilor internaționale. Această proiecție este ușor mai mică decât cea pentru anul 2024, fiind în conformitate cu calculele Fondului Monetar Internațional.

De când a început invazia rusă în februarie 2022, Ucraina a primit ajutoare financiare internaționale care totalizează 88 de miliarde de euro, conform cifrelor oficiale declarate la sfârșitul lunii august. Economia națională s-a orientat în mare parte către producția militară pentru a putea face față atacurilor din partea forțelor ruse, dar s-a confruntat cu provocări cauzate de plecarea a milioane de persoane din țară și de distrugeri masive.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro