Reclamă

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a avut marți discuții cu prefecții și Comitetele Județene pentru Situații de Urgență din județele traversate de fluviul Dunărea, pregătind măsuri pentru viitura ce se apropie de România. „Intrăm în faza de pregătire, comparativ cu ce s-a întâmplat la Galați, aici știm că vine viitura, iar cuvântul de ordine trebuie să fie anticipare, nu reacție”, a declarat Arafat.

El a subliniat importanța pregătirii în detaliu a autorităților locale, cerându-le să pregătească populația pentru o eventuală evacuare: „Intrăm în faza de pregătire, înainte de viitura care vine pe Dunăre. Comparativ cu ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, la Galați, aici știm că vine viitura și știm că este o situație care trebuie să fim foarte atenți asupra ei și putem anticipa. Ăsta este cel mai important lucru, deci putem anticipa, să ne pregătim și să luăm măsuri din timp. Aici nu mai există motiv ca oricare dintre autorități să fie luat prin surprindere, fiindcă știm că vine viitura”.

Reprezentanții de la Mediu au transmis că situația este gestionabilă și că nu se așteaptă probleme grave, dar Arafat insistă ca pregătirea pentru situații de urgență să fie maximă. „Cu toate astea, eu insist că pe partea situațiilor de urgență, pregătirea trebuie să fie maximală”, a completat el.

Secretarul de stat a pus accent pe colaborarea strânsă între Apele Române și Departamentele de situații de urgență, solicitând activarea grupelor operative și pregătirea planurilor de evacuare încă din momentul emiterii unui cod portocaliu. „De acum, înainte de apare vreun cod, undeva, activați toate planurile, vedeți pregătirea pentru evacuare, localitățile care e posibil să se dea ordin de evacuare, de unde se aduc mijloacele. Pregătiți populația, să aibă la ei lucrurile necesare”, a sfătuit el.

El a avertizat autoritățile să ia în serios riscul unei viituri și să acționeze din timp dacă se impune. „Dacă știm că viitura vine și există un risc, mai bine evacuăm și revenim, decât să evacuăm când apele se ridică și cresc în zona respectivă”, a menționat Arafat, încurajând cererea de ajutor din timp.

Pe lângă măsurile de pregătire, Arafat a subliniat importanța mesajelor RO-Alert pentru informarea rapidă a populației. „Contrar la toate comentariile, că nu s-au dat, eu pot să vă spun că în seara respectivă și ziua respectivă s-au dat 24 de mesaje Ro-Alert”, a explicat el.

Șeful DSU a cerut și identificarea persoanelor vulnerabile, cum sunt cele imobilizate la pat sau cu dizabilități, pentru a se lua măsuri speciale de protecție. „Chiar dacă nu evacuăm populația, persoanele cu dizabilități e posibil că trebuie să le evacuați din timp pentru că ele nu pot reacționa rapid”, a afirmat Arafat.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro